Constructii & Imobiliare

Tranzacţiile imobiliare au crescut în iulie cu 16% faţă de iunie, la peste 12.000. Pe oraşe, Bucureştiul a raportat a doua cea mai bună lună din acest an, cu aproape 3.800 de tranzacţii, plus 24%

Tranzacţiile imobiliare au crescut în iulie cu 16%...

Autor: Cristina Bellu

24.08.2023, 14:50 359

Numărul tranzacţiilor din piaţa imobiliară locală a înregistrat în luna iulie o creştere cu 16% comparativ cu iunie, până la 12.252, potrivit datelor oficiale publicate recent de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

La nivel naţional, aceasta este a treia cea mai bună lună din an, după lunile martie şi mai, notează o analiză a Storia.ro şi OLX Imobiliare.

Evoluţia a fost susţinută de numărul în creştere de tranzacţii înregistrate în principalele oraşe din ţară . Astfel, în Bucureşti numărul de tranzacţii a crescut în iulie cu 24% faţă de iunie,  în Cluj cu 21%, cu 8% în Constanţa şi cu 6% în Iaşi. 

De altfel, Capitala a raportat a doua cea mai bună lună a anului cu aproape 3.800 de tranzacţii şi cu numai 200 de tranzacţii sub recordul de puţin peste 4.000 de tranzacţii înregistrat în luna martie, în timp ce iulie a fost a treia cea mai bună lună din acest an pentru judeţul Cluj, cu peste 750 de tranzacţii. 

Raportat la perioada similară din 2022, numărul de tranzacţii a scăzut cu 16%, iar Bucureştiul a raportat, la fel ca şi în lunile precedente, o scădere mai mare decât media, de 19%.

În acelaşi timp, în judeţul Cluj s-a înregistrat pentru a patra lună consecutiv o scădere mai mică decât media naţională, de data aceasta de 12%. 

“După scăderile abrupte din primele luni ale anului, marile oraşe din România continuă să ofere o serie de semnale pozitive care indică o atenuare a scăderii numărului de tranzacţii. Ca de obicei, judeţele din sudul României înregistrează cele mai mari scăderi lunare comparativ cu perioada similară a anului trecut (Olt, Teleorman şi Ialomiţa), în timp ce nouă judeţe au rapotat creşteri, cu Sălaj, Tulcea şi Prahova în top 3”, notează raportul realizat de analiştii celor două platforme imobiliare. 

La nivelul primelor şapte luni ale anului, în România s-au înregistrat aproape 79.000 de tranzacţii, în scădere cu circa 21% comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2022.

Capitala a asigurat circa o treime din numărul total de tranzacţii (peste 23.000) şi a raportat o scădere ceva mai mare decât media pieţei (minus 26%). 

În paralel, judeţul Braşov continuă să reprezinte a doua piaţă imobiliară din România. Cu aproape 5.200 de tranzacţii, Braşov a raportat o scădere de 13%, mult sub media naţională şi mult sub principalele pieţe imobiliare din România. 

Podiumul este ocupat în continuare de judeţul Timiş, care cu cele 5.000 de tranzacţii ale sale se apropie de Braşov, după o scădere cu 25% a numărului de tranzacţii, în timp ce Cluj este în continuare pe locul patru în acest clasament, cu 4.600 de tranzacţii şi o scădere de aproape 23%. 

Opt judeţe au raportat o creştere a numărului de tranzacţii în acest interval, iar pe primele poziţii din punct de vedere procentual se afla Alba (plus 20%), Prahova (plus 11%) şi Călăraşi (plus 7%), în timp ce la polul opus regăsim judeţele Olt (minus 72%), Teleorman (minus 56%) şi Gorj (minus 41%).

“În ansamblu, se observă că piaţa imobiliară continuă trendul caracterizat de o plafonare a scăderii numărului de tranzacţii dacă ne raportăm la cifrele raportate în primele trei luni calendaristice ale anului 2023”, concluzionează analiştii de la Storia.ro şi OLX Imobiliare. 

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO