Cum să locuiești mai bine?

ANALIZĂ ZF. Cum să locuieşti mai bine. Zonele metropolitane se dezvoltă ca Făt-Frumos. Livrările de locuinţe au crescut chiar şi de nouă ori în decurs de zece ani în jurul marilor centre urbane

26.08.2023, 18:16 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Ce este, de asemenea, interesant este că unele dintre localităţile amintite au reuşit chiar să depăşească, în termeni de livrări, reşedinţele judeţelor din care fac parte, stând astfel mărturie pentru „migraţia“ oamenilor de la haosul urban la tihna periurbană, pe cale să se transforme şi ea tot în haos.

Şelimbăr, judeţul Sibiu. O singură locuinţă a fost finalizată şi raportată la Statistică în 2012. Zece ani mai târziu, numărul de livrări a fost de 647. Este efectul conturării zonelor metropolitane, o tendinţă care schimbă faţa locuirii în România, la fel cum, de altfel, de ani întregi se întâmplă în jurul altor metropole din lume.

Situaţia este similară şi în alte localităţi limitrofe marilor oraşe, unul dintre cele mai grăitoare exemple fiind cel al localităţii Giroc de lângă Timişoara. Dacă în 2012 acolo fuseseră date în folosinţă 287 de locuinţe noi, anul trecut numărul de livrări a depăşit borna de 2.000. De altfel, potrivit datelor aferente celui mai recent recensământ, derulat în 2022, Girocul, la fel ca Dumbrăviţa, o altă comună din judeţul Timiş, şi-a mărit de aproape patru ori numărul de locuitori în decurs de zece ani, fapt ce justifică şi creşterea exponenţială a numărului de locuinţe. Livrările de locuinţe au dat naştere unor ansambluri rezidenţiale gigantice.

„Proprietar, vând apartament nou cu o cameră, decomandat, în com­plexul Premium Residence Giroc, la limita teritoritală Timişoara – Giroc. Apartamentul este situat într-un complex reziden­ţial format din 43 de blocuri, parc şi zone de joacă pentru copii, iar drumul de acces în complex este asfaltat“, este un anunţ postat pe platforma Imobiliare.ro. Garsoniera se vinde cu 50.000 de euro, un preţ comparabil cu cel dintr-o zonă bună a Capitalei.

Şi în Năvodari, cele aproape 1.800 de locuinţe noi puse pe piaţă anul trecut reprezintă de aproape nouă ori mai mult faţă de anul 2012. La rândul său, Floreşti, localitate aflată lângă Cluj-Napoca, a consem­nat anul trecut aproape 1.700 de case noi, cu 43% mai mult faţă de 2012, iar la Miroslava, judeţul Iaşi, s-a ajuns la un număr al livrărilor de 989, pornind de la 261 în urmă cu zece ani, după cum arată datele publicate pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică. Au fost selectate doar localităţile lip­i­te de mari centre urbane, aşa-nu­mitele „localităţi-satelit“, care „gra­vi­tează“ în jurul marilor oraşe, nu şi alte localităţi secundare din judeţ.

„Creşterea continuă a spaţiului locativ creează nevoia extinderii reţelelor de apă şi canalizare, motiv pentru care am şi obţinut fonduri europene pentru prelungirea conductelor, respectiv execuţia de branşamente şi racorduri pentru cetăţenii neracordaţi“, a spus recent Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, cu ocazia demarării unui proiect de investiţii pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi de canalizare din localită­ţile Floreşti şi Baciu, de lângă oraşul Cluj-Napoca.

Ce este, de asemenea, interesant este că unele dintre localităţile amin­tite au reuşit chiar să depă­şească, în termeni de livrări, reşedinţele judeţelor din care fac parte, stând astfel mărturie pentru „migraţia“ oamenilor de la haosul urban la tihna periurbană, pe cale să se transforme şi ea tot în haos. Astfel, în Giroc de pildă, cele 2.027 de case noi au depăşit cu mult cele 993 de locuinţe puse pe harta ora­şului Timişoara. La Năvodari, situa­ţia este similară, la fel şi la Miroslava.

Dacă în anul 2000 în Năvodari se livrau 20-30 de locuinţe noi anual, în perioada 2010-2014 numărul lor crescuse la 200, iar în ultimii patru ani se menţine la peste 1.000 de locuinţe noi anual. Ce trebuie precizat totuşi este că în cazul oraşului Năvodari multe dintre aceste noi locuinţe funcţionează în regim turistic.

„În Mamaia, hotelurile sunt omorâte de apartamentele din Năvodari, care le fură clientela“, spunea recent Alin Burcea, CEO şi fondator al agenţiei de turism Paralela 45, la emisiunea online de business ZF Live.

Pe fondul unui număr tot mai mare de locuinţe şi de locuitori, în Miroslava, lângă Iaşi, grupul Iulius, cunoscut pentru reţeaua de malluri cu acelaşi nume, dar şi pentru alte proiecte imobiliare, a inaugurat un proiect de retail de proximitate sub numele de Family Market, un concept care integrează un super­market Auchan şi un mix de servicii cu băcănie, farmacie, librărie, spălătorie, mobile service, florărie, pet shop, coafor, produse pentru casă şi fashion. Adică exact nevoile unei comunităţi rezidenţiale în formare. Proiectul este acum operat de Iulius printr-un joint venture cu grupul de investiţii româno-ame­rican W&E Assets.

Tendinţa expansiunii şi a consolidării zonelor metropolitane pare să continue, după cum consul­tanţii anticipau deja de mai multă vreme că, în viitor, pentru fiecare locuinţă nouă din oraş se vor livra trei locuinţe în zona metropolitană aferentă.

 

Bucureştiul inversează trendul

La nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov, adică tot ceea ce înseamnă Capitala şi localităţile din jur, se vede o scădere de 3% în ceea ce priveşte livrările de locuinţe în anul 2022, până la 21.328, în condiţiile în care în 2021 această regiune era în creştere. Din cele 18 localităţi de lângă Bucureşti cu peste 100 de locuinţe noi fiecare în 2022, şase au înregistrat anul trecut o scădere faţă de anul precedent, restul fiind aşadar pe plus. Printre localităţile cu cel mai mare declin se numără Popeşti-Leordeni, oraşul care era în topul livrărilor în anii trecuţi.

Datele statistice arată că doar din 2010 până în 2022 în Popeşti-Leordeni s-au dat în folosinţă peste 17.000 de locuinţe în total, existând ani cu peste 2.000 sau chiar 3.000 de livrări. Numărul lor ar putea fi şi mai mare în realitate, Popeşti-Leordeni devenind unul dintre cei mai mari „sateliţiì rezidenţiali ai Capitalei. Anul trecut însă au fost declarate doar 609 locuinţe noi, aproape la jumătate faţă de 2021.