Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Viaţa la bloc şi vecinii prieteni cu bormaşina. Ce e de făcut? Radu Opaina, Federaţia Asociaţiilor de Proprietari: „Toţi locuitorii au obligaţia să respecte programul de linişte şi somn stabilit şi afişat la loc vizibil“

12.08.2023, 11:12 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Printre cele mai neplăcute zgomote cu care pot deranja vecinii se regăsesc muzica la volum ridicat (34%), bormaşina şi alte reparaţii (26%), dar şi certurile (22%), potrivit unui studiu Storia.ro.

Bormaşinile care dau trezirea dis-de-dimineaţă, chiar şi în zilele de weekend, şi zgomo­tele care ţin de renovare sau construcţie sunt un laitmotiv al vieţii la bloc, dar sunt şi mai greu de suportat în condiţiile în care în continuare mulţi angajaţi îşi desfăşoară activităţile de serviciu stând acasă, „moştenire“ a regulilor impuse de pandemie.

„Cât mai durează datul cu bormaşina la etajul 6? A devenit insuportabil! Sunt oameni care lucrează de acasă, care lucrează ture de noapte şi au nevoie să se odihnească!“ este un mesaj afişat în liftul unui bloc din Bucureşti unde un proaspăt proprietar de apartament a demarat lucrări de renovare în vederea mutării.

Astfel de situaţii nu sunt singulare, însă de cele mai multe ori rezolvarea lor ţine de buna înţelegere cu vecinii.

„Conform regulamentului de ordine interioară adoptat în asociaţia de proprietari, toţi locuitorii au obligaţia să respecte programul de linişte şi somn stabilit şi afişat la loc vizibil. Nerespectarea programului de linişte şi somn atrage sancţionarea celor în cauză conform regulamentului“, spune Radu Opaina, fondatorul Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.

Atunci când vecinii nu ajung la un consens în ceea ce priveşte programul de linişte, soluţia este intervenţia poliţiei.

Potrivit legislaţiei (Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice), este interzisă „tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă“ şi „tulburarea liniştii locatarilor între orele 22:00-08:00 şi 13:00-14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora“.

Amenzile pentru aceste situaţii pornesc de la 200 de lei şi pot ajunge la 1.500 de lei. De asemenea, prin hotărâri ale consiliilor locale, pot fi stabilite şi alte intervale orare de restricţii în acest sens.

„Pentru mai multe informaţii, poate fi contactat poliţistul de proximitate care are în responsbilitate zona în care se află imobilul, datele de contact ale acestuia putând fi obţinute telefonic, de la sediul subunităţii de poliţie sau pe pagina de internet a unităţii de poliţie“, au transmis reprezentanţii Centrului de informare şi relaţii publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, la solicitarea ZF.

Potrivit unui studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro, zgomotul excesiv este unul dintre comportamente cele mai deranjante între vecini, 73% dintre cei care au răspuns întrebărilor din cadrul cercetării indicând aceasta ca fiind o problemă în relaţia cu vecinii. Printre cele mai neplăcute zgomote cu care pot deranja vecinii se regăsesc muzica la volum ridicat (34%), bormaşina şi alte reparaţii (26%), dar şi certurile (22%).

Când vine vorba despre alegerea unei locuinţe, 53% dintre respondenţii la studiul Storia.ro consideră că este esenţial să ceară mai multe informaţii despre vecini atunci când merg la vizionări. O medie de 39% dintre respondenţi şi-ar căuta o altă locuinţă dacă ar avea constant vecini foarte zgomotoşi, dar şi dacă ar fi intruzivi în legătură cu viaţa şi locuinţa lor, în timp ce 34% s-ar muta dacă ar avea vecini de care să le fie teamă.