Curs BNR

Cât ai fi câştigat dacă îţi ţineai anul acesta banii într-o monedă asiatică? Dar în euro sau dolari?

Cât ai fi câştigat dacă îţi ţineai anul acesta banii într-o monedă asiatică? Dar în euro sau dolari?

Autor: Ciprian Valentin Botea

30.12.2011, 00:00 2702

Valutele principale au câştigat teren în faţa leului în 2011, dar majoritatea au consemnat aprecieri care abia acoperă rata inflaţiei. Singurele excepţii sunt yenul japonez şi yuanul chinezesc.

Yenul a câştigat 8,7% în faţa leului de la începutul anului, de 2,5 ori peste rata anuală a inflaţiei (de circa 3,5% în luna noiembrie). 100 de yeni japonezi echivalau cu 4,28 lei la cursul de ieri al BNR, faţă de 3,94 lei la începutul anului.

Nicio altă monedă dintre cele al căror curs de schimb este calculat zilnic de BNR nu a consemnat o apreciere mai mare. Cea mai apropiată evoluţie a fost cea a yuanului chinezesc, care a câştigat 8,4% pe parcursul anului. Preţul aurului a avut o evoluţie mai bună, de aproape 14%.

Euro, în schimb, s-a apreciat cu numai 0,7% anul acesta, atingând nivelul de 4,2980 lei în penultima zi de tranzacţionare din 2011. Moneda europeană a fost însă mult mai volatilă anul acesta şi a variat într-un interval foarte larg (de la 4,07 lei la 4,36 lei).

Dolarul american a câştigat 4% în faţa leului anul acesta, iar lira sterlină s-a apreciat cu 3,4%, la jumătate faţă de yenul japonez şi yuan. Spre deosebire de cei care au ales să economisească în yeni sau yuani, clienţii cu conturi în euro, dolari sau lire sterline au putut să câştige şi din dobânzi, majoritatea băncilor locale având în ofertă produse de economisire în aceste trei monede.

Totuşi, chiar adăugând câştigul din dobânzi, aceste trei valute nu ar fi depăşit performanţa celor două monede asiatice, având în vedere că dobânzile la euro sunt undeva la 4% pe an, iar cele la dolari şi lire sterline nu depăşesc 2% pe an.

La rândul său, francul elveţian a câştigat 3% în faţa leului în acest an. Cursul leu/franc a fost însă extrem de volatil pe parcursul acestui an, moneda elveţiană depăşind în vară pragul de 4 lei.

Francul elveţian a reprezentat o monedă de refugiu pentru investitori pe fondul turbulenţelor de pe pieţele internaţionale, dar aprecierea monedei a fost limitată în ultimele luni de către banca centrală a Elveţiei printr-un set de măsuri speciale, în condiţiile în care competutivitatea economiei elveţiene era grav afectată de creşterea cursului.

Aprecierea din prima jumătate a anului a francului a afcetat zeci de mii de români care au luat credite în moneda elveţiană în 2006-2007, când cursul de schimb era de circa 2,2 lei/franc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO