Eveniment

1,3 mld. euro pentru transporturi in ultimii sase ani

18.10.2006, 19:32 18

Ministerul Transporturilor a incheiat 20 de memorandumuri de finantare ISPA pentru sectorul transporturilor, in valoare totala eligibila a proiectelor de 1,3 mld. euro, din care 75% a fost finantare ISPA, restul de 25% reprezentand cofinantarea Guvernului Romaniei.
"Participarea UE la aceste proiecte este de 75%, restul sumelor fiind alocate de la bugetul de stat. Reabilitarea tronsoanelor de cale ferata va permite circulatia trenurilor de calatori cu o viteza de 160 km/ora si a celor de marfa cu 120 km/ora, precum si cresterea capacitatii de transport", a declarat Marius Lancranjan, directorul Agentiei ISPA din CFR SA.
Unul dintre proiectele de reabilitare, programat pentru finalizare in 2010, are o valoare de 308,9 milioane de euro si vizeaza refacerea caii ferate Bucuresti-Baneasa-Fetesti.
Un alt proiect, de 83,5 milioane de euro, are in vedere modernizarea tronsonului Bucuresti-Baneasa-Fundulea. In plus, reconstructia a cinci poduri de cale ferata, printre care Herastrau, Miorita si Pantelimon, necesita fonduri de 6,8 milioane de euro.
Pentru modernizarea statiilor de cale ferata de pe segmentul Bucuresti-Baneasa-Fundulea a fost alocata suma de 4,34 milioane de euro, iar modernizarea instalatiilor de semnalizare si implementarea sistemului european de coordonare a traficului rutier va beneficia de fonduri ISPA in valoare de 7,3 milioane de euro. In plus, inlocuirea stalpilor de beton cu unii metalici si refacerea liniei de contact de pe acest tronson necesita investitii de 14 mil. euro.
Pentru reabilitarea segmentului Campina-Predeal a fost alocata suma de 199,4 milioane de euro. Pana in prezent au fost finalizate licitatiile pentru trei dintre cele patru loturi de lucrari necesare proiectului, lucrarile urmand sa fie finalizate in decembrie 2010.
Prin intermediul programului ISPA va fi finantat un proiect in valoare de 22,9 mil. euro pentru acordarea de asistenta tehnica la pregatirea proiectelor care vor fi finantate din fonduri de coeziune.
Printre celelalte proiecte MTCT in curs de derulare se numara modernizarea caii ferate Simeria-Curtici, printr-un credit de 300 de milioane de euro contractat de la Banca Europeana de Investitii, aflat in etapa de selectie a consultantului pentru proiectul tehnic.
Un alt proiect vizeaza modernizarea tronsoanelor Bucuresti Nord-Baneasa si Fetesti-Constanta, cu ajutorul unui credit de 150 de milioane de euro acordat de Japonese International Cooperation Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO