Eveniment

10.000 de euro metrul patrat de teren in Primaverii

24.03.2008, 19:41 104

Cea mai scumpa oferta pentru un metru patrat de teren intravilan prezentata in cadrul targului de terenuri Expoland, care s-a incheiat ieri, vine din zona Primaverii - Bucuresti si se ridica la 10.000 de euro.
"Terenul din Primaverii are o suprafata de 2.200 de metri patrati si apartine unei persoane fizice", declara Olimpiu Catruna, consilier imobiliar la Estate Consult Concept, agentia imobiliara care administreaza oferta. El a adaugat insa ca pretul real al terenului din zona este cuprins intre 3.500 si 5.000 de euro/metrul patrat.
Agentia imobiliara a prezentat in cadrul targului o oferta de peste 5.000 de hectare de pamant, in locatii ca Bucuresti, Braila, Ilfov, Calarasi sau Crevedia.
"Preturile la apartamente vor continua sa creasca si in acest an, cu valori cuprinse intre 10% si 25%, datorita cererii existente. De multe ori insa aceasta cerere este artificiala pentru ca noi am constatat ca din 100 de persoane care vin la agentie sa prospecteze piata, doar 2 persoane achizitioneaza concret", spune Catruna. El apreciaza ca preturile unitatilor locative din Bucuresti vor continua sa creasca pentru urmatorii cinci ani, dupa care va urma o scadere.
"Cred ca cele mai lovite de aceasta scadere vor fi apartamentele din blocurile vechi, iar cel mai putin afectate vor fi casele", considera Catruna.
Daca cel mai scump metru patrat de teren se gaseste in Bucuresti, cel mai ieftin metru patrat intravilan, cu un pret de 0,5 euro/metrul patrat, se afla in Roman.
"In ultimii doi ani, preturile terenurilor din Roman, in zona centrala a orasului au crescut de la 50 de euro/metrul patrat la 250 de euro/metrul patrat. Acest lucru s-a intamplat deoarece Bucurestiul si partea de vest a tarii s-au aglomerat, iar investitorii au inceput sa se intereseze foarte atent de orase ca Roman, Piatra Neamt, Bacau sau Iasi", afirma Monica Bucur, consiler juridic la agentia imobiliara Acasa, cu sediul in Roman. Ea apreciaza ca preturile apartamentelor din Roman vor creste cu 10-20% in 2008, in vreme ce avansul preturilor terenurilor se va plasa peste majorarile preconizate in cazul apartamentelor.
In vreme ce in Bucuresti si Romanul preturilor terenurilor si ale locuintelor vor continua sa creasca chiar si cu peste 25%, in Arad situatia este putin diferita.
"In Arad si in imprejurimi, preturile apartamentelor s-au dublat in ultimii doi ani. Pentru anul acesta, vad o crestere de maximum 5%, pentru ca investitorii sunt nemultumiti de situatia infrastructurii din oras. Chiar si agentia noastra a pierdul foarte multi bani din cauza ca se ajunge foarte greu la Arad", spune Monica Platon, director la agentia imobiliara aradeana Euromon.
In cadrul targului de terenuri Expoland organizat intre 21-23 la Bucuresti de Green Field Pro Real Estate au fost prezenti circa 40 de expozanti.

Preturile stagneaza in Capitala
Preturile terenurilor din Bucuresti nu vor mai creste, intrucat se situeaza deja la niveluri foarte ridicate, iar zonele limitrofe orasului vor inregistra majorari moderate ale costului de achizitie pentru acest tip de proprietati, sustin reprezentantii agentiilor imobiliare. "In interiorul Bucurestiului nu mai este loc de crestere a preturilor. Vor mai inregistra cresteri de pret terenurile din zonele limitrofe, mai ales cele din zonele de nord-vest si sud, dar si cele unde se realizeaza lucrari de infrastructura sau proiecte imobiliare", a declarat directorul de comunicare al companiei Euroest, Calin Clinciu. El a precizat ca preturile vor urca intr-o masura mai mica decat in anii anteriori. O crestere moderata sau chiar o stagnare a preturilor terenurilor din zona Bucurestiului previzioneaza si directorul general al firmei Properties4All, Dorin Dumitru. "Terenurile nu se mai pot scumpi prea mult pentru ca deja constructorii au anuntat cresterea preturilor pe metru patrat construit. Dezvoltatorii nu vor mai cumpara terenuri la preturi mai mari pentru ca nu mai este rentabil sa construiesti la asemenea costuri", a declarat Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO