Eveniment

17 analisti si oficiali estimeaza cresterea economica pe primul trimestru intre 4,9% si 8,1%

17 analisti si oficiali estimeaza cresterea economica pe primul trimestru intre 4,9% si 8,1%

Click pentru imaginea marita

22.05.2007, 19:08 13

Un numar de 17 analisti consultati de ZF au oferit o estimare medie de 6,6% pentru cresterea economica de pe primul trimestru al acestui an.
Practic, analistii consultati se ZF se asteapta la o usoara incetinire a cresterii economice, atat fata de acelasi trimestru din 2006 (cand Produsul Intern Brut a crescut cu 6,9%), cat si fata de ultimul trimestru din 2006 (cand PIB a crescut cu 7,7%).
Estimarile specialistilor au oscilat intre 5% si 8,1% pentru cresterea economica din primul trimestru, informatie ce va fi comunicata oficial de Institutul National de Statistica pe data de 1 iunie. Cea mai optimista estimare ii apartine lui Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane (8,1%), iar cea mai pesimista lui Florian Libocor, analistul financiar al BRD-SocGen (5%).
La fel de contradictorii ca opiniile specialistilor au fost insa si datele macroeconomice din primul trimestru. Desi productia industriala si constructiile au inregistrat cresteri peste asteptari (plus 7,7% in industrie, respectiv plus 30,6% in constructii), retailul a inregistrat o incetinire brusca, pana la un plus de numai 4,3%, comparativ cu o crestere de 24% anul trecut.
In acelasi timp, deficitul comercial a crescut cu 72% fata de primul trimestru din 2006, deficitul de cont curent a crescut cu 125%, iar investitiile au scazut cu 25%. Toate acestea pe fondul incetinirii exporturilor si accelerarii importurilor. In plus, veniturile bugetare au crescut cu doar 8% pe primul trimestru, pe fondul reducerii incasarilor din TVA, principalul contributor al bugetului.
Cu alte cuvinte, economia a raportat "mixed data" (informatii contradictorii, cum spun analistii) pe primul trimestru, facand estimarea cresterii PIB cu atat mai dificila. Unul dintre cei mai optimisti analisti este Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
"O contributie importanta la cresterea economica au avut-o comertul, serviciile, dar si industria si constructiile. Pe de alta parte, probabil ca impozitele nete pe produs au avut o influenta negativa", considera el.
Pe argumente asemanatoare se bazeaza si Radu Craciun, seful departamentului de cercetare al ABN Amro Bank Romania.
"Pe baza cresterii productiei industriale si a iernii blande, care a incurajat activitatea de constructii, anticipez o crestere economica de 7%-7,5% in primul trimestru", a declarat analistul ABN Amro.
Ceva mai pesimist este Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru de finante. "Deoarece serviciile au crescut mai lent decat productia industriala si avem si seceta, ma astept la o cifra a cresterii PIB-ului in jur de 6,5%. Ca de obicei, constructiile trag economia dupa ele", a comentat Daianu.
O parte dintre analisti s-au referit la contributia negativa a deficitului comercial, care a tras PIB-ul inapoi, ca de obicei in ultimii 6-7 ani. "In ciuda unei scaderi a cererii interne, contributia negativa a exportului net la formarea PIB va fi mai semnificativa, pe fondul importurilor mai ieftine si mai accesibile de produse provenind din statele UE", spune Rozalia Pal, senior economist la UniCredit Tiriac Bank.
Printre cei mai pesimisti se numara Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. Desi subliniaza incetinirea din retail, adancirea deficitului comercial si veniturile bugetare sub asteptari, el spune ca "nu exista elemente care sa indice probabilitatea unei cresteri sub 5,5%".De aceeasi parere este si Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata. "Cresterea din primul trimestru ar trebui sa fie sub media asteptata pe tot anul, din cauza evolutiei slabe a retailului si a cresterii contributiei negative a exportului net", comenteaza el. Cea mai mica estimare dintre toti specialistii a dat-o Florian Libocor de la BRD. El vede o crestere de circa 5% pe primul trimestru, bazata pe motorul consumului, la fel ca in ultima perioada.
In concluzie, asteptarile pietei indica o incetinire a economiei, pana la un ritm de 6,6%. Care va fi cifra comunicata de Statistica?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO