Eveniment

18 mil. euro pentru proiectul Bechtel

21.07.2005, 19:40 18

Exproprierile de imobile proprietate privata situate pe amplasamentul autostrazii Brasov-Bors in judetele Cluj si Bihor vor fi reluate, guvernul anuntand ca va asigura despagubiri de 65,34 mil. lei noi (aproape 18 mil. euro) pentru noile suprafete expropriate.

Potrivit unei hotarari de guvern adoptata in ultima sedinta, despagubirile vor fi acordate proprietarilor de imobile expropriate din localitatile Campia Turzii, Gilau, Floresti, Savadisla, Petrestii de Jos, Luna si Sandulesti din judetul Cluj si Abram, Suplacu de Barcau, Balc, Chislaz, Tauteu, Sirbi si Biharia din judetul Bihor.

"Prin aceasta suma nu se vor incheia platile de expropriere la autostrada Transilvania", a declarat Mircea Pop, director general adjunct al Companiei Nationale de Autostrazi. El a mai spus ca nu poate oferi date precise privind suprafata totala de teren care mai este necesara pentru tronsoanele 2B (Campia Turzii - Gilau) si 3C (Suplacu de Barcau - Bors). Pop spune ca nu mai exista restante de plati in judetele Bihor si Cluj.

Dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu a pus sub semnul indoielii in repetate randuri utilitatea proiectului, hotararea adoptata in ultima sedinta de guvern aproba amplasamentul "acestei lucrari de utilitate publica de interes national si declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii". Banii pentru exproprieri vor fi asigurati din credite externe contractate de Ministerului Transporturilor, garantate de Ministerul Finantelor, precum si de la bugetul de stat.

Reprezentantii Bechtel au declarat ca si in prezent lucrarile pe cele doua tronsoane se desfasoara la parametri foarte scazuti. "Noi am stabilit un buget necesar pentru acest an, dar deocamdata nu am primit banii de la guvern. Este posibil ca Executivul sa contracteze un imprumut extern pentru platirea datoriilor mai vechi catre Bechtel, precum si o suma necesara continuarii lucrarilor la un nivel optim", a precizat Bogdan Zgarcitu, directorul de comunicare al companiei.

Guvernul mai avea de platit 91 de milioane de euro restanti de anul trecut pentru autostrada Brasov-Bors, din aceasta suma fiind platite la inceputul acestei luni 10 milioane de euro, alte 12 milioane de euro fiind promise pentru urmatorul interval.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO