Eveniment

21 de banci cer garantii de 1,3 mld. € la Prima casa 2

02.03.2010, 23:02 21

Fondul de Garantare a primit scrisori de intentie de la 21 debanci care vor sa acorde credite de 1,3 miliarde de euro anulacesta in cadrul programului "Prima casa", in conditiile in carestatul a alocat un plafon de garantii de doar 700 de milioane deeuro.

"Cererile bancilor totalizeaza 1,3 miliarde de euro", a spusAurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelorpentru IMM, institutia care administreaza garantiile oferite destat. Astfel, alocarea plafoanelor de garantare se va faceproportional dupa principiul pro-rata, fiecare banca urmand saprimeasca circa jumatate din suma ceruta. Inainte ca programul saredevina operational mai raman insa de facut cativa pasi tehnici.Astfel, Guvernul trebuie sa aprobe din nou forma conventiilor degarantare care vor fi apoi semnate de Fond cu fiecare bancaparticipanta.

BCR si BRD, cele mai mari banci de pe piata, au cerut plafoanede garantare de 400 si respectiv 300 mil. euro, fiind astfeljucatorii cu cea mai mare participare la program, la fel ca anultrecut, a aratat Saramet, preluat de Mediafax. El a precizat deasemenea ca toate ofertele bancilor s-au incadrat in conditiile depret cerute (o marja de cel mult 4 puncte peste indicatorulEuribor, respectiv 2,5 puncte peste Robor), unii jucatori venindchiar cu costuri usor mai mici. Reprezentantii BCR s-au marginit saafirme ca oferta de pret este "foarte competitiva".

Gabriela Nistor, director executiv retail la Banca Transilvania,a aratat ca pentru anul acesta banca a cerut un plafon de garantiide 50 mil. euro. "Conditiile de pret vor ramane aceleasi ca anultrecut".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO