Eveniment

3,7 mld. lei până în 2020 pentru prelungirea vieţii românilor

3,7 mld. lei până în 2020 pentru prelungirea vieţii...

Autor: Iulian Anghel

21.07.2016, 00:03 119
Capitolul Sănătate din proiectul de ţară “România competitivă; un proiect pentru o dezvoltare economică sustenabilă” are doar trei obiective, dar ele sunt esenţiale: privesc reducerea mortalităţii infantile, una dintre cele mai mari din Europa, scăderea deceselor provocate de bolile aparatului circulator - în condiţiile în care 60% dintre români mor din astfel de cauze – şi prelungirea anilor de viaţă prin reducerea deceselor provocate de bolile cerebro-vasculare.

Ieri a avut loc a patra dezbatere – dintr-un total de 16 întâlniri – pe marginea proiectului de ţară, capitolul supus consultării fiind Sănătatea. Din documentul de lucru care a însoţit dezbaterea rezultă că scădem ca populaţie nu doar pentru că emigrăm, ci pentru că copiii ne mor la naştere (1.500 de copii sub un an de­cedaţi în 2015), bolile de inimă ne decimează (149.000 de morţi din cauza bolilor apa­ra­tului circulator în 2014) şi pier­­dem ani întregi din viaţă din ca­uza bolilor cerebro-vas­culare.

Pentru reducerea numă­rului de decese provo­cate de aceste cauze grave, statul va acorda 3,7 mld. lei, între 2016 şi 2020, în cadrul proiectului „România competitivă“, cei mai mulţi bani urmând a fi alocaţi pentru facilitarea accesului la serviciul de urgenţă, arată documentul citat. Proiectul propune reducerea ratei de mortalitate infantilă de la 7,5 la mie anul trecut la 6,5 la mie în anul 2020. În privinţa bolilor aparatului circulator, acestea trebuie să scadă de la 58,8% în 2014 la 55% în anul 2020, prin creşterea rolului promovării sănătăţii şi dezvoltarea serviciilor de asistenţă comunitară.

Pentru menţinerea numărului de ani potenţiali de viaţă pierduţi din cauza deceselor premature cauzate de bolile cerebro-vasculare vor fi alocaţi aproape 2 mld. lei pentru îmbunătăţirea accesului populaţiei la servicii de urgenţă prin consolidarea sistemului integrat de urgenţă. Alţi bani vor fi acordaţi pentru creşterea accesului la servicii de calitate de reabilitare şi pentru pregătirea personalului medical.

 

Obiective în programul Sănătatea

- Reducerea ratei mortalităţii infantile la 6,5 la mie până în anul 2020

- Scăderea deceselor cauzate de boli ale aparatului circulator la 55 la sută din total decese până în anul 2020.

- Menţinerea numărului anilor potenţiali de viaţă pierduţi din cauza deceselor premature cauzate de bolile cerebro-vasculare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO