Eveniment

620 mil. euro, impozite platite de banci si BNR

09.03.2010, 23:00 31

Bancile comerciale au virat anul trecut la buget 1,2 mld. lei(290 mil. euro) in contul impozitelor pe profit datorate, potrivitdatelor transmise ZF de Agentia Nationala de AdministrareFiscala.

In acelasi timp, BNR a virat bugetului de stat varsaminte dinveniturile nete in suma de 350,7 mil. lei. Banca centrala a maiplatit in primele 11 luni din 2009 suma de

1,08 mld. lei ca impozit pe profit, care a fost reclasificata lavarsaminte din veniturile nete ale BNR (venituri nefiscale),rezultand un total anual de 1,4 mld. lei (330 mil. euro).

Per total, sistemul bancar a reusit sa se mentina pe profit anultrecut desi economia s-a prabusit cu 7,1%, iar creditareapopulatiei si companiilor a fost relativ "inghetata".

Totusi, castigul net cumulat al celor 42 de banci locale a fostde circa 772 mil. lei (182 mil. euro), de sase ori mai mic decatcastigul record de 4,4 mld. lei realizat in 2008.

Suma platita de banci anul trecut la buget reprezinta impoziteleanticipate aferente profiturilor record din 2008 si se ridica lacirca 10% din totalul impozitului pe profit colectat deFinante.

In 2009, criza economica a provocat pierderi pentru circajumatate din cele 42 de banci de pe piata dupa standardeleromanesti de contabilitate (RAS).

Bancile au platit impozit pe profit, chiar daca in 2009 auinregistrat castiguri mai mici sau chiar pierdere, ceea cereprezinta un "credit" pentru Ministerul de Finante pana lamomentul regularizarii.

Conform Codului fiscal, bancile au obligatia de a plati impozitpe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrialactualizate cu inflatia, pe baza profitului din anul precedent.Chiar daca bancile inregistreaza pierderi, sunt obligate saplateasca cel putin impozitul minim anual, calculat in functie decifra de afaceri a anului precedent.

In acest an, bugetul "pierde" o parte importanta din acesteresurse, deoarece impozitele pe profit pe care le vor plati bancilevor fi mult mai reduse.

"Profiturile obtinute anul trecut au fost mai mici. Inconsecinta, in 2010, platile efectuate pana la sfarsitul anului vorfi mult mai reduse decat in 2009. O explicatie pentru prognozabugetara optimista ar fi eliminarea sistemului platilor anticipatepentru banci. Adica sa plateasca impozite aferente castigurilor dinacest an, nu din 2009", a comentat Emilian Duca, tax partner al BDOConti Tax Advisors. El apreciaza ca este greu de crezut ca bancilevor face in acest an profituri mai mari decat in 2008.

Finantele se asteapta sa colecteze in acest an 1,27 mld. lei dinimpozitarea profiturilor bancilor comerciale, dublu fata de sumeleincasate anul trecut.

Anul trecut profitabilitatea bancilor a fost afectata decresterea puternica a cheltuielilor cu provizioanele facute incontul creditelor care inregistrau probleme la plata ratelor.

Dupa ce in primul trimestru din 2009 sistemul bancar a intrat inpremiera pe pierdere, in trimestrul al treilea s-a inregistrat unplus consistent.

Evolutia a fost influentata de modificarea reglementarilor BNR,care a permis bancilor ca in cazul creditelor incadrate drept"pierdere" si care se provizioneaza integral, sa deduca dinvaloarea expunerii fata de client pana la 25% din valoareagarantiilor detinute.

Ce profit a facut BNR

Banca centrala a obtinut anul trecut un profit brut record de4,6 mld. lei (circa 1,1 mld. euro), din care a acoperit pierderianterioare de 2,8 mld. lei, iar 1,5 mld. lei a varsat la bugetul destat ca impozit, potrivit declaratiilor prim-viceguvernatorului BNRFlorin Georgescu. Profitul net a fost de circa 300 mil. lei (71mil. euro).

BNR a realizat "castiguri enorme" din interventiile pe piatavalutara, vanzand bancilor sume in euro la cursuri de peste 4lei/euro, pe care le-a cumparat in anii trecuti la cotatii subacest nivel. La profitul record a contribuit si pozitia de creditornet a BNR fata de banci, carora le-a acordat credite de zeci demiliarde de lei la dobanzi de 14% in prima parte a lui 2009, sile-a platit cel mult 6% la depozitele atrase si la rezervele minimeobligatorii in lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO