Eveniment

A mai rămas o săptămână până la audierea şefului CEC în Parlament. Gheţea spune că nu s-au încălcat legile în cazul creditului acordat Ioanei Băsescu

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank

Autor: Claudia Medrega

01.12.2013, 19:45 379

Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, a declarat cu o săptămână înainte de audierea în Parlament că „nu s-a încălcat nici legea, nici reglementările BNR şi nici normele interne ale băncii“ în cazul creditului acordat de CEC Bank Ioanei Băsescu, iar directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză, a avertizat cu privire la pericolul unor „vorbe aruncate în vânt“ de politicieni privind presupuse ilegalităţi la o bancă, care pot duce la „mişcări de fonduri“.

„Din păcate nu pot da informaţii cu privire la orice operaţiune făcută de un client din bancă şi nici despre activitatea băncii, având în vedere articolul 111 din legea bancară. Despre creditul despre care se tot vorbeşte în ultima perioadă l-am analizat şi eu şi consider - şi ca opinie personală, dar şi ca opinie a băncii - că nu s-au încălcat nici legea, nici reglementările BNR şi cu atât mai puţin normele interne ale băncii. Există o comisie care va vedea ce trebuie să vadă în legătură cu acest credit. Se va produce şi ancheta de la Parlament. Să lăsăm ca lucrurile să fie clarificate“, a declarat Gheţea săptămâna trecută la Sinaia la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor.

Aceasta este prima reacţie a preşedintelui CEC Bank referitoare la creditul acordat de instituţia de credit Ioanei Băsescu. Gheţea a făcut doar o declaraţie, fără să răspundă la întrebări pe această temă.

Banca Naţională va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la CEC privind creditul acordat Ioanei Băsescu, control care va fi început săptămâna viitoare şi finalizat până la 9 decembrie, potrivit lui Nicolae Cinteză, directorului Direcţiei Supraveghere din BNR.

Şi plenul Senatului a aprobat iniţierea unei anchete parlamentare pri­vind activitatea CEC Bank de către Comisia pentru buget-finanţe, iar preşedintele CEC Bank şi ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, sunt invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci.

Şeful Direcţiei Supraveghere din BNR a arătat că declaraţiile politicienilor privind conducerea CEC Bank şi a fondurilor de garantare au consecinţe asupra imaginii şi situaţiei financiare a acestor instituţii.

„Am auzit că la CEC s-au făcut ilegalităţi şi trebuia să-şi dea demisia. Dacă CEC ar fi fost o bancă mică, fără lichiditate, şi ar fi trebuit să participe pe piaţa interbancară, vă garantez că fiecare dintre departamentele de risc din băncile-mamă ar fi transmis subsidiarelor să închidă liniile de finanţare cu CEC Bank. Sunt periculoase afirmaţiile legate de comiterea unor ilegalităţi la o instituţie de credit. Să spună ce ilegalităţi s-au făcut“, a spus Cinteză la seminarul EU-Cofile.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR a dat asigurări că inspecţia care va merge la CEC pentru a verifica contractul de credit încheiat cu Ioana Basescu va face controlul la sânge şi va scoate la iveală „tot ce e acolo, dacă e ceva“.

El a arătat că Nicolae Cinteză, şeful Direcţei Supraveghere din BNR, care este prieten cu preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, nu va face parte din echipa de inspectori. Totodată, el nu are dreptul să intervină în raportul ce va fi întocmit după controlul de conformitate în ceea ce priveşte creditul acordat Ioanei Băsescu.

„Nicolae Cinteză este un personaj foarte special, n-are mamă, n-are tată. Poate fi prieten cu Gheţea şi cu mulţi din sistemul bancar, dar nu ţine seama de asta. Când se va face control în banca, el va sta în birou, nu va face parte din echipa de control, care este numită prin ordin al guvernatorului BNR. Echipa este formată din lupi tineri, care nu îşi riscă numele şi cariera“, a afirmat Vasilescu.

Ioana Băsescu arăta la jumătatea acestei luni că, în septembrie, a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro. Creditul a fost contractat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni. Preşedintele Traian Băsescu declara că a convins-o pe fiica sa cea mare să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat, la 13 noiembrie, că a fost sunat, în urmă cu două-trei săptămâni, de către Traian Băsescu, care l-a rugat ca Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC, fără a motiva această intervenţie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO