Eveniment

Achizitia vaccinului din import este in stand-by

12.11.2009, 23:22 18

Contractul in valoare de 2,2 mil. euro pe care MinisterulSanatatii intentiona sa il semneze cu producatorul GlaxoSmithKline(GSK) pentru achizitia a 500.000 de doze de vaccin pentru copiieste intr-o situatie incerta.

Vaccinarea copiilor impotriva gripei noi AH1N1 ar putea intarziapentru ca Ministerul Sanatatii conditioneaza achizitia celor500.000 de doze de vaccin pentru copii cu varste sub 6 ani de laGSK de existenta unei clauze prin care producatorul sa isi asumeresponsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinului. GSK aprecizat ca termenii contractuali pentru acordurile de achizitie aacestor vaccinuri sunt standard si au fost agreati pana acum de 40de guverne.

Guvernul polonez a refuzat sa achizitioneze vaccin impotrivavirusului AH1N1 de la GSK din cauza ca producatorul nu isi asumaprin contract responsabilitatea pentru posibilele efecteadverse.

Adriean Videanu, ministrul interimar al sanatatii, a declarat cadaca statul roman nu va ajunge la o intelegere cu gigantulfarmaceutic privind asumarea completa a responsabilitatii dinpartea GSK in legatura cu efectele adverse pe care le-ar putea aveaadministrarea vaccinului impotriva gripei AH1N1, se va merge pevarianta vaccinului produs la Institutul Cantacuzino.

"Daca nu se gaseste o solutie la problema cu GSK, se merge maideparte cu vaccinul de la Cantacuzino. Vaccinul este deja facut inRomania, dar nu este testat", a precizat Videanu.

La Cantacuzino insa poate fi produs doar vaccinul pentru copiicu varste de peste sase ani si pentru persoanele adulte, iar acestevaccinuri nu pot fi folosite mai devreme de 2010.

"Prioritatea noastra este in acest moment vaccinarea populatieiactive, pentru ca aceasta este cea mai expusa, in special acadrelor medicale, a elevilor si studentilor, a angajatilor dinpolitie si din armata", a declarat Oana Grigore, purtatorul decuvant al Ministerului Sanatatii.

Declaratiile lui Videanu vin dupa ce primul-ministru inexercitiu Emil Boc a cerut Ministerului Sanatatii sa nuachizitioneze cele 500.000 de doze de vaccinuri gripale cu tulpinapandemica pentru copii daca GSK nu-si va asuma responsabilitateapentru posibilele reactii adverse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO