Eveniment

Afaceri cu capsune de 18 mil. euro

28.05.2004, 00:00 319

Productia estimata de capsuni a acestui an se ridica la circa 18.000 de tone, cu o valoare de 18 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut.
Peste 60% din aceasta productie va fi realizata in judetul Satu Mare, care detine si jumatate din cele 2.000 de hectare cultivate cu capsuni in Romania. #leadend "Productia din acest an este in crestere cu 20% fata de anul trecut si pentru ca pentru micii fermieri este o cultura foarte rentabila deoarece necesita un volum de munca mai mare doar in momentul recoltarii", spune Maria Schultz, actionarul majoritar al Sere Codlea, care vinde capsuni pe piata.
Ea sustine ca importurile de capsuni au fost sistate datorita aparitiei produselor autohtone. "Numarul micilor plantatii a crescut foarte mult in ultimul timp, iar produsele romanesti sunt din ce in ce mai prezente pe piata ", afirma Schultz.
Pretul unui kilogram de capsuni variaza, in aceste zile, intre 2 euro (80.000 lei) /kilogram la poarta fermei pentru fructele provenite din solarii si 1,10 euro pentru cele recoltate de pe camp. Pretul unui kilogram de capsuni scade puternic in lunile de vara pana la 0,33 euro-kilogram si chiar 0,10 euro-kilogram pentru capsunile destinate industrializarii.
Cea mai mare parte a productiei este realizata in exploatatii de mici dimensiuni, fiind vandute pe piata libera neroganizata.
Productia de cirese si visine estimata pentru acest an este de aproximativ 83.000 de tone, din care numai circa 30 de procente se produc in plantatii specializate, restul fiind cultivate de micii fermieri. "Incet- incet, si numarul plantatiilor de visine si cirese incepe sa creasca, odata cu accelerarea procesului de retrocedare a pamanturilor", afirma Schultz.
Anul trecut Romania a exportat peste 1.700 tone de cirese in valoare de 1 milion de euro, iar importurile s-au situat la 11,5 tone (2.800 euro). In 2003 au fost exportate aproape 700 de tone de visine (330.000 de euro), neexistand importuri.
stelian.negrea@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO