Eveniment

Afaceri de 400 milioane euro intre firmele romane si germane

09.03.2004, 00:00 20



Reprezentantii firmelor germane au semnat, ieri, acorduri pentru proiecte in valoare de peste 400 mil. euro cu firmele romanesti, cu ocazia vizitei in Romania a unei puternice delegatii de oameni de afaceri germani conduse de ministrul federal al economiei si muncii, Wolfgang Clement.



"Memorandumurile semnate se vor materializa prin contracvte in cursul acestui an", a precizat Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului.



Astfel, concernul german Siemens AG a semnat un contract cadru cu CFR Marfa pentru livrarea a 40 de locomotive Diesel, valoarea afacerii fiind estimata la aproximativ 80 mil. euro.



Pentru Siemens, afacerea este a doua ca valoarea dupa semnarea in 2001 a unui contract comercial cu CFR Calatori pentru livrarea a 120 de automotoare Desiro, afacere cu garantia statului in valoare de 321 mil. euro.



Oficialii concernului Siemens au mai semnat, ieri, un protocol de colaborare cu APAPS in ceea ce priveste CFR Calatori si CFR Marfa, fara sa fie date alte detalii legate de aceasta colaborare.



Pe de alta parte, compania nationala de transport a electricitatii Transelectrica a semnat un acord cu consortiul format din companiile ABB Germania si Areva proiectul de reabilitare al statiei electrice Sibiu Sud, in valoare de circa 40 mil. euro.



Producatorul de energie electrica Hidroelectrica a semnat un acord pentru rethenologizarea unui grup de hidrocentrale de pe cursul Oltului inferior cu Voith Siemens, liderul unui consortiu de investitori. Valoarea proiectului depaseste 90 mil. euro, potrivit unor surse de pe piata.



Printre acordurile incheiate se numara si cel dintre societatea Distrigaz Sud si compania Wintershall, privind proiecte de investitii in distributia de gaze din localitatile Alexandria, Giurgiu, Turnu si Oltenita.



Asociatiile Cogen Romania si AGFW Germania au decis sa infiinteze societatea mixta Roger SRL, cu obiect principal de activitate finalizarea, la nivel national, a studiilor de fezabilitate si atragerea surselor de finantare necesare pentru reabilitarea retelelor secundare si a microcentralelor de bloc de producere si distributie a energiei termice, precum si pentru finalizarea procesului de contorizare individuala a apartamentelor. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels