Eveniment

Afacerile din comerţ au scăzut cu 5,9% în primele cinci luni

05.07.2010, 23:11 14

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţiavânzărilor de autovehicule şi motociclete, a crescut uşor în maicomparativ cu luna aprilie, dar a scăzut în primele cinci luni aleanului comparativ cu perioada similară a lui 2009, atât ca seriebrută, cât şi ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şide sezonalitate, cu 5,9% şi, respectiv, cu 6,7%, potrivit datelorcomunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cel mai mult au avut de suferit vânzările de produse alimentare,băuturi şi tutun (-7,4%) şi produsele nealimentare

(-6,9%), în vreme ce comerţul cu carburanţi pentru autovehiculeîn magazinele specializate s-a diminuat cu 1,4%, ceea ce a condusla o scădere a volumului cifrei de afaceri pentru comerţul cuamănuntul, serie brută, cu 5,9%, potrivit sursei citate.

În serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi desezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cuamănuntul a scăzut cu 6,7%, fiind tras în jos de reducereavânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-8,3%), avânzărilor de produse nealimentare cu -7,7% şi a comerţului cuamănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazinespecializate cu -2,8%.

Comparativ cu aprilie 2010, volumul cifrei de afaceri pentrucomerţul cu amănuntul, serie brută, a crescut în mai cu 3,4%,datorită avansului vânzărilor de carburanţi pentru autovehicule înmagazine specializate (6,7%), al vânzărilor de produse nealimentare(3,1%) şi al comerţului cu produse alimentare, băuturi şi tutun(1,6%).

Pe de altă parte, Eurostat, oficiul UE pentru statistică, acomunicat ieri că România a înregistrat în mai cea de-a patrascădere anuală a comerţului cu amănuntul dintre statele membre aleUE, în timp ce la nivelul blocului european sectorul retail acrescut cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO