Eveniment

Agentiile de turism: Vindem mai bine, dar nu am depasit criza

21.03.2010, 23:05 61

Agentiile de turism sustin ca se observa o crestere a cereriipentru vacante anul acesta si ca acest lucru i-ar tenta sa spuna caau iesit din criza, insa daca se ia in calcul si pondereavanzarilor in volumul total de pachete disponibile, situatia de pepiata este similara cu cea de anul trecut.

"Daca ma joc cu procentele, pot spune ca se vede o revenire aafacerii. Spre exemplu, pana acum am vandut 120 de pachete devacanta fata de 102 anul trecut in aceeasi perioada, ceea ce arinsemna o crestere de aproape 18%. Daca ma gandesc insa ca in totalam 1.000 de pachete (locuri contractate in hoteluri si avioane -n.red.) pe saptamana, adica 16.000 de locuri pe tot sezonul devara, atunci aceasta crestere nu reprezinta nimic", spune MirceaVladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours, prezent latargul de turism Holiday Market, organizat de Asociatia Nationala aAgentiilor de turism (ANAT) si care s-a desfasurat la sfarsitulsaptamanii trecute la Palatul Parlamentului.

Vladu spune ca exista interes pentru vacantele ieftine, prinprogramul de inscrieri timpurii. "Toata lumea intreaba care suntdestinatiile cu reduceri."

Destinatiile cele mai solicitate pentru vacante anul acesta suntGrecia, Turcia, Bulgaria si Spania, potrivit reprezentantiloragentiilor de turism. "Desi agentia noastra are multe pachete devacanta in tara, turistii de la targul de turism au solicitatsejururi in strainatate", a spus Ioana Corneanu, agent de turism incadrul touroperatorului Mareea.

Daca am gasi ceva gratuit, ar fi perfect, spunturistii

"Vreau sa merg cu familia intr-un sejur in Spania anul acesta.Anul trecut am fost in vacanta in Grecia", a declarat A. Lupascu,40 de ani, care nu a dorit sa precizeze profesia. Intrebata cebuget a alocat pentru vacanta de anul acesta, Lupascu a spus ca nuare un buget, dar cauta vacantele cele mai ieftine. "Daca am gasiceva gratuit, ar fi perfect."

Marius Berca, operational manager al agentiei de turismChristian Tours, este de parere ca piata vacantelor incepe sa isirevina. "Anul acesta punem la dispozitie 75.000 de locuri inhotelurile din strainatate fata de 50.000 de locuri anul trecut,destinatiile pe care mizam fiind Grecia si Turcia", a declaratBerca.

El a mai sustinut ca romanii au inceput sa isi programezevacantele pentru anul acesta, dupa ce anul trecut cererea trebuiastimulata prin diferite oferte promotionale.

Mai mult, el mentioneaza ca daca anul trecut avea foarte multepachete promotionale, inclusiv cele de tipul "platesti un pachet siprimesti unul gratis", anul acesta nu vor mai fi aceste promotii,ci doar reducerile de 35% prin programul inscrierilor timpurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO