Eveniment

Agricultura a surprins pozitiv în T1, dar nu va putea să susţină economia pe întreg anul. T2 va reveni pe plus

Agricultura a surprins pozitiv în T1, dar nu va putea să susţină economia pe întreg anul. T2 va reveni pe plus

Autor: Mihaela Claudia Medrega

07.06.2012, 00:05 1228

Potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică, agricultura a fost ramura de activitate care a înregistrat în T1 cea mai mare creştere a volumului de activitate, de 4,2%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011.

Evoluţia este surprinzătoare dacă ne gândim că în ultimii ani agricultura a fost în primul trimestru în teritoriu negativ, o contribuţie pozitivă a acestui domeniu la creşterea economică - în anii agricoli buni ca 2011- înregistrându-se în trimestrele trei şi patru.

Economia a înregistrat în primul trimestru o uşoară creştere de 0,3% pe serie brută faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Din datele INS se observă că această creştere a fost influenţată în special de creşterea impozitelor nete pe produs, cu 6,8% în urma majorării accizelor şi probabil a îmbunătăţirii colectării taxelor, în timp ce valoarea adăugată brută a scăzut cu 0,8% an/an.

Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, susţine că se aştepta la avansul agriculturii în primul trimestru pe seama investiţiilor substanţiale din ultimii ani, însă crede că sunt şanse puţine ca agricultura să înregistreze un avans pozitiv pe întreg anul 2012, având în vedere daunele provocate de ploile torenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO