Eveniment

Agricultura are nevoie de un buget cu 50% mai mare in 2007

04.07.2006, 20:15 9

Agricultura romaneasca are nevoie in 2007 de un buget substantial mai mare decat cel din 2006, pentru ca Romania trebuie sa faca intai unele cheltuieli, inainte de a primi bani de la Uniunea Europeana, a declarat ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, in cadrul conferintei "Oportunitati si provocari pentru sectorul agricol roman dupa aderarea la Uniunea Europeana". Flutur a precizat ca ar putea fi nevoie de o crestere cu 50% sau chiar mai mult a bugetului Ministerului Agriculturii in primul an dupa aderare.
Potrivit ministrului agriculturii, bugetul ministerului pentru anul viitor se va ridica la 1,5-2 miliarde de euro. Anul acesta, fondurile alocate Ministerului Agriculturii de la bugetul de stat au fost cu 22% mai mari fata de suma repartizata in 2005.
In cadrul dezbaterilor, fostul comisar european pentru agricultura, Franz Fischler, a precizat ca Romania a recuperat o parte din intarzierile semnalate anul trecut in agricultura si dezvoltare rurala. Fischler a mai spus insa ca Romania poate reusi pe piata europeana in masura in care investeste serios in agricultura si in mediul rural, nu doar in ceea ce priveste capitalul tehnic, ci mai ales in ceea ce priveste capitalul uman.
Fostul comisar european pentru agricultura a mai spus ca imbunatatirea capacitatii administrative centrale si locale este o actiune necesara si profitabila, ale carei rezultate se vor vedea in timp.
Pe de alta parte, Jonathan Scheele, ambasadorul Delegatiei Comisiei Europene, a precizat ca Ministerul Agriculturii trebuie sa continue eforturile in pregatirea pentru aderare a sectorului agricol in lunile ramase pana la aderare.
"Romania trebuie sa participe dupa aderare la elaborarea si implementarea politicii agricole comune si are nevoie de oameni care sa-i reprezinte punctul de vedere in mecanismele de la Bruxelles", a spus Scheele. El a afirmat ca in mod sigur aderarea va ridica o serie de probleme atat pentru pentru fermieri, cat si pentru autoritatile romane, iar printre acestea se va numara efectuarea platilor catre agricultori. De asemenea, procedurile privind accesul la fondurile comunitare trebuie simplificate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO