Eveniment

Agricultura şi comerţul au fost pe plus în T1

Agricultura şi comerţul au fost pe plus în T1

Autor: Mihaela Claudia Medrega

07.06.2012, 00:03 244

Agricultura şi comerţul au rămas în teritoriul pozitiv în primul trimestru, ca şi impozitele nete, în timp ce industria şi construcţiile au înregistrat scăderi comparativ cu T1 din 2011.

Evoluţia a contribuit la creşterea modică de 0,3% înregistrată de economie în primul trimestru, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Datele detaliate anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică au confirmat însă că economia României a scăzut în primul trimestru cu 0,1% comparativ cu T4 2011 şi a revenit în recesiune, acesta fiind al doilea trimestru consecutiv de scădere după ce şi în ultimele trei luni ale anului trecut s-a înregistrat o scădere a PIB de 0,2% faţă de T3 2011, pe serie ajustată sezonier.

"Reducerea PIB în T1 2012 faţă de T4 2011 a fost cau­zată, pe lângă diminuarea cererii externe, de reducerea rapidă a cererii interne. Primul factor a fost anticipat de scăderea exporturilor României către UE şi de comenzile mai mici primite de firmele din industrie", a comentat Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank. Analiştii apreciază că în al doilea trimestru PIB-ul va fi pe plus faţă de T1, creşterea faţă de T2 2011 fiind estimată în jurul a 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO