Eveniment

Ajutoare de stat de 200 mil. euro pentru energie verde

10.07.2008, 18:18 23

Firmele care realizeaza investitii de pana la 50 milioane euro in productia de energie electrica din surse regenerabile vor putea beneficia de ajutoare de stat reprezentand maxim 50% din costurile eligibile, respectiv 200 mil. euro pana in 2012, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu.
El a mentionat ca fondurile totale alocate pana in 2012 sunt de 200 de milioane de euro, din care 170 de milioane de euro provin din fonduri europene nerambursabile, iar 30 de milioane de euro reprezinta cofinantare de la bugetul de stat.
Potrivit premierului, beneficiarii sunt atat firmele mici si mijlocii, cat si companiile mari, care desfasoara proiecte de investitii de pana la 50 de milioane de euro.
"Valoarea maxima nu poate depasi 40% din costurile eligibile in regiunea Bucuresti-Ilfov si de 50% in cazul celorlalte sapte regiuni", a spus Tariceanu.
Conform proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea schemei de ajutor de stat regional privind valorificarea resurselor regenerabile de energie, lansat in dezbatere publica luna trecuta de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), pentru a putea primi ajutoare de stat, investitorii sunt obligati ca inaintea inceperii lucrarilor sa prezinte o cerere adresata Directiei Generale Politica Energetica, sa asigure o finantare de cel putin 30% din costuri care sa nu faca obiectul unui ajutor public si sa mentina activele pe o perioada de minim cinci ani pentru intreprinderile mari, respectiv 3 ani in cazul IMM.
Societatile cu datorii la stat sau cele care au obtinut ajutoare de stat ilegale si care nu au fost recuperate integral nu vor putea aplica la acest program.
Numarul maxim de beneficiari este estimat de MEF la 300 de firme, luand in considerare complexitatea si conditiile de eligibilitate a proiectelor si legislatia comunitara din domeniul ajutoarelor de stat regionale.
Conform sursei citate, investitiile vor putea fi facute in oricare dintre cele opt regiuni de dezvoltare, insa valoarea maxima a finantarii difera in functie de regiune. Astfel, intensitatea ajutorului de stat acordat nu va putea depasi 40% din totalul cheltuielilor eligibile in Bucuresti-Ilfov si 50% in celelalte sapte zone de dezvoltare.
In cazul intreprinderilor mici, valoarea intensitatilor se poate majora cu pana la 20%, iar in cazul celor mijlocii cu 10%.
Pentru acest an sunt prevazute fonduri totale de
20,9 milioane de euro, in 2009 de 30,6 milioane euro si in 2010 de 39,7 milioane euro. Pentru 2011, suma este de 41,4 milioane euro, iar in 2012 de 35,8 milioane euro, pentru ca in 2013 sa ajunga la 31,6 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO