Eveniment

Alcatel externalizeaza 500 de joburi catre Wipro si HP la Timisoara. Angajatii au iesit in strada

Alcatel externalizeaza 500 de joburi catre Wipro si HP la Timisoara. Angajatii au iesit in strada

Cei 100 de angajati ai Alcatel-Lucent au protestat la Timisoara sustinand ca urmeaza sa fie disponibilizati

11.11.2009, 00:00 413

Peste o suta de angajati din Timisoara ai Alcatel-Lucent auprotestat ieri in urma deciziei de externalizare a unordepartamente de catre compania la care lucreaza, sustinand ca firmaindiana Wipro, in cadrul careia vor fi angajati, urmeaza sa facadisponibilizari.

Oficialii companiei Alcatel-Lucent spun ca nu vor fi facutedisponibilizari in urma externalizarii, intrucat angajatii vor fitransferati tot in Timisoara.

"S-au transferat deja 20 de angajati din zona de suport IT incadrul companiei HP Romania, iar alti 466 de angajati vor lucra lacompania multinationala Wipro, unde 379 se vor ocupa de procese debusiness, iar 87 vor lucra la mentenanta unor produse ajunse lamaturitate. E practic o schimbare de nume a companiei pentru carelucreaza", sustine Catalina Ochesila, Head of CorporateCommunication South-East Europe in cadrul Alcatel-Lucent. Ea a maiprecizat ca angajatii nu-si vor pierde locul de munca si nici dinvalorile salariale, in contractul cu companiile partenerestipulandu-se ca angajatii preluati de la Alcatel-Lucent au un locde munca garantat pentru o perioada de 18 luni. Este probabil catransferul angajatilor sa fie efectuat pana in luna ianuarie aanului viitor.

De altfel, si seful Wipro Romania, Vivek Bakshi, spune caangajatii pe care ii va prelua compania nu vor fidisponibilizati.

"Am venit in Romania sa crestem, nu sa concediem oameni. Suntemde doi ani pe piata, iar acum ne extindem la Timisoara", spuneBakshi.

Decizia luata de conducerea Alcatel- Lucent Romania ar puteadeclansa o tendinta in randul companiilor cu foarte multi angajati,care vor dori sa-si reduca din costurile cu personalul printransferul de forta de munca in statele cu forta de munca ieftina."Nu stiu daca va fi un trend la nivel de zona sau de tara, insaRomania incepe sa-si piarda din statutul de tara privilegiata, cucosturi reduse ale fortei de munca", precizeaza Bogdan Toth,general manager al companiei de consultanta HR4U din Timisoara.Specialistii spun ca o companie nu-si reduce doar costurile prinexternalizare, ci are acces la servicii mai bune.

Exista insa si companii care vor sa-si externalizeze anumiteservicii catre companii din zonele cu forta de munca ieftina.

"Ceea ce se intampla la Alcatel este una din mizeriile care seintampla de 20 de ani incoace in statele in care exista un salariuminim garantat de plata, intrucat companiile externalizeaza inzonele in care nu exista astfel de reglementari", sustine VarujanPambuccian, membru al Comisiei pentru tehnologia informatiei sicomunicatiilor din Camera Deputatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO