Eveniment

Alexandru Farcas spune ca negociaza cu sabia lui Damocles deasupra capului

06.09.2004, 00:00 40

Stirile potrivita carora Romania va fi deculplata de Bulgaria in procesul de integrare nu sunt altceva decat "jocuri politice care introduc obstacole suplimentare (in procesul aderarii - n.n.) ", sunt "bombite". Asa a reactionat ieri ministrul integrarii europene, Alexandru Farcas la o stire venita de la Bruxelles, la sfarsitul saptamanii trecute, potrivit careia Romania ar putea fi deculpata de Bulgaria in procesul aderarii. Stirea a fost publicata la sfarsitul saptamanii trecute de situl Euractiv si a fost vehement contestata ieri de ministrul integrarii care a sugerat ca autorii materialului fac "jocuri politice". In acelasi timp, el a afirmat ca  negociaza permanent cu "sabia lui Damocles deasupra capului", ca exista numeroase "elemente de atentionare" venite de la Bruxelles si Strasbourg. Bulgaria a incheiat negocierile de aderare, Romania a ramas sa rezolve dosarele cele mai sensibile. Mai sunt in discutie cinci capitole - justitie si afaceri interne, mediul, concurenta, libera circulatie a serviciilor si politica regionala. Potrivit lui Farcas, pana la sfarsitul lui septembrie vor fi inchise capitolele Politica regionala si libera circulatie a serviciilor. Mediul se afla in faza negocierilor perioadelor de tranzitie (perioade in care Roamnia nu va fi bligata sa se supuna normelor UE). Concurenta si JAI vor fi finalizate pana la sfarsitul anului. Aceasta este varianta ministrului integrarii.
 Saptamana trecuta, in Comisia de politica externa a Parlamentului European, comisarul pentru extindere, germanul Gunter Verheugen a fost intrebat de parlamentarul socialist (adica din aceeasi familie politica cu PSD) Jan Wiersma, ce se va intampla daca Romania nu va reusi sa incheie aceste capitole pana la sfarsitul anului. (Reamintim ca incheierea negocierilor in acest an este esentiala pentru semnarea Tratatului de aderare in 2005 si integrarea in 2007). Vergeugen a raspuns - germanul este cunoscut pentru diplomatia sa - ca acest lucru nu va fi un dezastru: "Mai avem un an pentru a fo siguri ca Romania va adera la 1 ianuarie 2007".
Declaratiile comisarului au fost preluate de publicatia electronica Euractiv (gestionat de jurnalisti bine informati in problemele Comisiei Europene) care a opinat ca, in aceste conditii, Romania ar putea fi decuplata de Bulgaria in procesul aderarii. Este greu de altfel de a da o alta interpretare lucrurilor, atata vreme cat Bulgaria a incheiar negocierile de aderare, merge foarte bine cu detaliile la Tratatul de aderare, (cel putin in viziunea Consiliului European el ar trebuie sa fie un document de aderare comun, Bulgaria-Romania), in vreme ce Romania inca se straduieste sa incheie negocierile. Pentru ministrul roman al integrarii, astfel "interpretari" ii complica viata.
"Romania este in calendar. Dar astfel de  stiri ne complica atmosfera. Noi progresam. Dar cand ai o asemenea stire, in cercurile parlamentare (In Parlamentul European - n.n.) se poate sedimenta ideea ca Romania nu este pregata".
O noutate este si interesul pe care ministrul integrarii, important membri al administratiei, il acorda Parlamentului European. In primavara seful Guvernului, Adrian Nastase, afirma, dupa ce Parlamentul European a votat "reorientarea" negocierilor cu Romania, ca Bucurestiul nu negociaza cu Parlamentul, ci cu Comisia Europeana. De altfel, interventia comisarului pentru extindere in plenul comisiei parlamentare pentru politica externa este o prelungire a acelor discutii. Parlamentul ceruse atunci Comisiei  o informare privind progresele Romaniei care ar fi urmat sa fie prezentata la inceputul verii. Esecul referendumului din Cipru (aceasta este explicatia oficiala) l-a scutit pe Verheugen de aceste explicatii. Audiat saptamana trecuta, el a spus ca Romania a facut progrese, dar nu a dat ca sigura integrarea in 2007 - data despre care Consiliul European spune ca este realista, cu conditia ca Romania "sa-si faca temele".
Pentru Romania si pentru mersul negocierilor, esentia este ce va consemna raportul anual de tara care va fi publicat la 6 octombrie. Daca documentul va consemna ca Romania este "o economie de piata functionala", o piedica importanta in cale aderarii va fi eliminata. Daca nu, nu - si sunt multe voci importante cel putin la nivelui Parlamentului European care sustin ca Romania ar fi bine sa adere mai tarziu, in 2008 sau 2009. Ministrul a spus ieri ca isi va asuma raspunderea petru un eventual esec, dar a evitat sa spuna si daca va demisiona.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO