Eveniment

“Am inchis doua firme pentru ca m-am saturat de schimbarile legislatiei”

15.10.2009, 00:00 28

Aproape 112.900 de firme si-au suspendat activitatea in primeletrei trimestre din acest an, de 12 ori mai multe decat in perioadasimilara a anului trecut, pe fondul inrautatirii constante asituatiei economice si al schimbarilor din domeniul fiscalitatii,arata datele de la Registrul Comertului.

Antreprenorii spun ca schimbarile frecvente de legislatie siimpozitul minim i-au adus la capatul rabdarii. "Anul trecut amdeschis inca doua firme: una de tunning auto si una de constructii.Le-am suspendat insa activitatea pe trei ani pentru ca m-am saturatde schimbarile frecvente din legislatie si de faptul ca s-au totmajorat impozitele. Una singura imi este de ajuns", a declaratCatalin Ungureanu, proprietarul Inox Style, o companie care producedecoratiuni din inox.

"Ceea ce m-a fortat insa sa le inchid a fost impozitul forfetar.Pentru o luna am platit impozit forfetar pentru cele doua firmedesi aveam toate actele la zi din care reiesea ca nu desfasoaraniciun fel de activitate", a precizat el.

Peste 98.800 de suspendari au fost consemnate numai in ultimelecinci luni, in conditiile in care foarte multe firme au recurs laaceasta solutie pentru a evita plata impozitului forfetar.Impozitul minim a fost introdus de Guvern incepand cu 1 mai 2009 sieste cuprins intre 500 si 10.000 de euro pe an in functie de cifrade afaceri a fiecarei firme. Impozitul forfetar vizeaza firmelecare nu inregistreaza profit.

De asemenea, numarul dizolvarilor voluntare a crescut puternicin primele noua luni din acest an comparativ cu aceeasi perioadadin 2008, pana la 14.696 de firme fata de 2.567 de firme. Numaruldizolvarilor s-a accentuat de la o luna la alta in conditiile incare foarte multe firme se confrunta cu vanzari in scadere si cu opiata de creditare aflata inca in stagnare, ceea ce le pune inimposibilitatea de a-si finanta operatiunile.

Radierile voluntare au crescut in acelasi timp cu 173%, pana la30.795 de firme, mai arata datele Registrului Comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO