Eveniment

Amenintarea lui Traian Basescu: Daca Guvernul cade in urma motiunii, PDL trece in opozitie

Amenintarea lui Traian Basescu: Daca Guvernul cade in urma motiunii, PDL trece in opozitie in urma motiunii de cenzura
07.06.2010, 00:00 70

Guvernul isi angajeaza astazi raspunderea in fata Parlamentuluipe legile de reducere a salariilor si a pensiilor, Executivulneacceptand amendamente esentiale la cele doua acte normative.

Situatia Guvernului este mai complicata decat oricand si aseara,la o intalnire dintre presedintele Traian Basescu, premierul EmilBoc si parlamentarii partidului, la Snagov, avertismentul sefuluistatului urma sa fie: daca Guvernul cade in urma motiunilor decenzura care vor fi introduse de PSD, PDL trece in opozitie.Cuvantul lui Traian Basescu cantareste greu in aceasta ecuatie,pentru ca seful statului este cel care propune Parlamentului unpremier, daca Guvernul este demis prin motiune.

Ce vrea sa insemne avertismentul lui Traian Basescu? Ca PDL seteme la vot de propriii parlamentari. Strict matematic, Guvernul nuar avea cum sa cada pentru ca opozitia nu are cele 236 de voturinecesare adoptarii unei motiuni de cenzura. Necunoscuta este cumvor vota, totusi, acei parlamentari care, formal, sprijinaGuvernul. Saptamana trecuta a circulat chiar varianta ca PDL sa nuparticipe la vot. Indiferent de justificarea unei astfel de masuri,este clar ca neparticiparea la vot ar scuti partidul de guvernamantde surprize din partea propriilor lui parlamentari.

Guvernul isi angajeaza in aceasta dupa-amiaza raspunderea dedoua ori - odata pe legea de reducere a pensiilor cu 15% si a douaoara pe actul normativ de reducere a salariilor cu 25%. Vor fi,asadar, doua motiuni de cenzura, la cele doua angajari - iar elevor fi depuse maine.

Va mai exista astazi o ultima sedinta de guvern inainteaangajarii raspunderii dupa ce, sambata, examinand posibilitatea dea evita micsorarea pensiilor sau macar a celor sub 1.000 de lei,Guvernul nu a gasit solutia alternativa. In schimb, foarteprobabil, Guvernul va promite acordarea unor sume compensatoriipentru pensionari, in 2011, daca economia va reincepe sacreasca.

PSD nu a depus amendamente la cele doua legi, urmand sa le atacela Curtea Constitutionala, daca Guvernul nu este demis. PNL a depusamendamente care cer, practic, eliminarea prevederilor acestor actenormative si inlocuirea lor cu un program de masuri fiscale sifinanciare.

Insa si PDL a depus amendamente la legile propriului Guvern.Potrivit acestora, PDL vizeaza majorarea de la 50% la 80% a coteidin dividendele intreprinderilor de stat care se varsa la buget,deducerea fiscala pe baza de bon fiscal a unui procent de 10% dinTVA pentru lucrarile de renovare si modernizare a locuintelor sicladirilor, scutirea de impozit pe profit, pe o perioada de cinciani, pentru companiile nou infiintate care investesc un milion deeuro si creeaza noi locuri de munca.

Potrivit deputatului Sulfina Barbu, PDL mai propune ca, prinCodul de procedura fiscala, sa se faca direct compensareaobligatiilor, adica, de exemplu, daca o firma are de platit TVA,dar are de primit CAS, sa se compenseze. Ea a aratat ca o altapropunere prevede ca solicitarile de amanare la plata aobligatiilor fiscale sa poata fi depuse pina pe 30 iunie 2011.

"Mai propunem ca nivelul dobanzii de intarziere sa fie de 0,04%si nu de 0,05%, cat este acum, pentru fiecare zi de intarziere. Cuaceste masuri Ministerul de Finante a fost de acord", a precizatSulfina Barbu.

Daca Guvernul rezista motiunilor, atunci, intr-un orizont detimp care nu este inca precizat, ar urma sa aiba loc o remaniereguvernamentala.

Vicepresedintele PDL Cezar Preda a sustinut, la finelesaptamanii, ca exista ministri in Guvernul Boc care prin atitudinealor si prin deciziile pe care le iau aduc prejudicii enorme PDL.Insa nu s-a pronuntat in aceasta discutie niciun nume. Mai multilideri ai partidului au infirmat insa ca va exista rapid oremaniere guvernamentala.

Pe de alta parte, PNL s-a aratat dispus sa-si asume guvernarea,daca echipa lui Emil Boc este demisa in urma motiunii. Insa,potrivit lui Crin Antonescu, liderul partidului, liberalii vor saguverneze singuri pentru a putea pune in practica proiectul loranticriza. Antonescu insusi s-a aratat dispus sa preia functia depremier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO