Eveniment

Analistii catre guvernanti: Bazati-va pe un scenariu pesimist cand faceti bugetul!

Analistii catre guvernanti: Bazati-va pe un scenariu pesimist cand faceti bugetul!

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR: In 2010 trebuie luate masuri nepopulare, dure, chiar daca PIB va arata mai bine. Avem o mare sansa, o oportunitate, pe care am face bine sa n-o ratam.

25.08.2009, 18:27 18

Bugetul pentru anul viitor ar trebui sa fie fundamentat pe un scenariu caracterizat printr-o crestere usoara a economiei, un salariu mediu nominal cu o majorare de o cifra pentru mentinerea competitivitatii si un curs de circa 4 lei/euro.

Veniturile bugetare ar trebui sa fie prognozate la un nivel comparabil cu cel din acest an, in timp ce cheltuielile este necesar sa fie reduse, fiind crucial pentru Romania sa ia masuri „nepopulare" si sa arate ca a inceput ajustarea deficitului bugetar, in opinia analistilor.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat recent ca pana in octombrie va fi realizata o prima proiectie a bugetului pe anul 2010. Ramane de vazut daca va fi respectat acest termen, avand in vedere ca anul trecut a fost electoral, iar bugetul a fost aprobat cu o foarte mare intarziere, la sfarsitul lunii februarie.

„Nu trebuie sa supralicitam venituri prea mari chiar daca anul viitor s-ar putea sa aratam mai bine din punct de vedere statistic, din punct de vedere al evolutiei economiei. Este bine sa avem un scenariu relativ mai pesimist, ca sa nu fim surprinsi", a comentat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, care vede o usoara crestere a economiei in 2010, de 0,2%. El sustine ca ar fi o greseala sa consideram recesiunea ca fiind incheiata si astfel sa fie amanata restructurarea sectorului public si sa fie luate alte masuri, pe componenta salarii si pensii, care pot sa afecteze pe termen lung bugetul in sens negativ.

In ultimul trimestru al acestui an vor aparea semnale pozitive si din economia Romaniei si din zona euro, insa ar fi o greseala, un pericol pentru bugetul pe 2010 sa trecem in extrema cealalta: de la pesimism la optimism intens, potrivit analistilor. Comisia Nationala de Prognoza afiseaza pentru 2010 o crestere reala a PIB de 0,1%, pana la un nivel de 568,3 mld. lei.

Anghel spune ca veniturile bugetare ar trebui sa fie proiectate cam la acelasi nivel ca cele din 2009, cresterea trebuind sa fie apropiata de zero. Acest scenariu este valabil pentru situatia in care nu se majoreaza fiscalitatea, respectiv cota unica si TVA. „Ar fi o greseala sa crestem taxele. Ca sa poti sa te gandesti la majorarea fiscalitatii, cresterea economica trebuie sa se apropie de potential, respectiv 5% in anii urmatori."

In ceea ce priveste cheltuielile, Anghel sustine ca trebuie reduse, avand in vedere ca este necesara diminuarea deficitului bugetar. „Lupta nu este pierduta. In 2010 trebuie luate masuri nepopulare, dure, chiar daca PIB va arata mai bine. Avem o mare sansa, o oportunitate, pe care am face bine sa n-o ratam. Asta

ne-ar putea pozitiona cinci ani dupa 2010 cu o crestere economica foarte buna, atractiva. Am avea un spatiu mai mare pentru investitii, infrastructura, energie, agricultura", a explicat Anghel.

La randul sau Laurian Lungu, managing partner la firma de cercetare si analiza Macroanalitica, opteaza pentru un scenariu conservator din perspectiva economica curenta, adica o crestere economica zero pe 2010. „Proiectia veniturilor in PIB ar trebui sa fie marginal mai mare decat cea din 2009, undeva cu 0,1- 0,2% din PIB. Cheltuielile bugetare vor trebui restrictionate astfel incat deficitul bugetar sa fie undeva in jur de 4-5% din PIB", spune Lungu.

Economistul-sef al BCR vede deficitul bugetar la peste 6% din PIB, fata de 7,3% in acest an, sustinand ca este crucial pentru Romania sa arate ca a inceput corectia deficitului bugetar.

FMI a solicitat Romaniei reduceri de cheltuieli de doar 0,8% din PIB in 2009, adica 1 mld. euro. Greul ajustarii bugetare va fi insa in 2010, cand Guvernul va trebui sa gaseasca solutii pentru o ajustare fiscala de 2,5% din PIB (3 mld. euro). Corectia deficitului bugetar sub 3% din PIB in 2011 este foarte dificila in opinia analistilor, avand in vedere ca dezechilibrul bugetar provine in special din pensii si salarii, nu din investitii in infrastructura. Sectorul privat s-a restructurat semnificativ, fiind necesar sa se restructureze si sectorul public astfel incat sa nu se revina la dezechilibre mari atunci cand va fi reluata cresterea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO