Eveniment

Analistii: Cresterea economica a fost de 8,5-9% in trimestrul III

Analistii: Cresterea economica a fost de 8,5-9% in trimestrul III
02.12.2008, 19:11 12

Economia Romaniei va continua sa creasca accelerat in trimestrul al treilea din 2008, cu un ritm apropiat de 9%, sustinuta de consumul ridicat si de productia agricola buna, dar si de evolutia constructiilor si a serviciilor, care au reprezentat motorul economiei in ultimii ani, potrivit analistilor. Institutul National de Statistica urmeaza sa anunte astazi datele oficiale privind cresterea PIB in trimestrul al treilea.

Pentru anul viitor, analistii sunt mai putin optimisti, estimand o incetinire puternica, pana la injumatatirea ritmului de crestere din acest an, la aproximativ 4%.
Diminuarea cererii de importuri in UE, reducerea activitatii industriale ca urmare a cresterii costurilor de finantare si a celor cu forta de munca, si reducerea ritmului de crestere a creditului, sunt cativa factori de franare a cresterii economice. Riscurile sunt relativ diminuate insa de o anumita persistenta si rigiditate a consumului in Romania.
In primul semestru cresterea economica a fost de 8,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dinamica economiei in termeni reali accelerand in trimestrul II la 9,3%.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, estimeaza ca PIB va urca in trimestrul III cu un ritm cuprins intre 8,4-9%, iar pentru finele anului vede o crestere economica de 8,3%. "Ramane de vazut ce contributie are agricultura. Daca ritmul de crestere se va apropia de 9% in trimestrul III, va fi datorita agriculturii. Productia a fost foarte ridicata. Agricultura este marea necunoscuta", a spus Anghel.
El considera ca serviciile si constructiile au inregistrat in continuare cresteri, in conditiile inertiei consumului, astfel ca nu vom vedea decelerari semnificative in trimestrul III. In ceea ce priveste industria, Anghel sustine ca va dovedi si in trimestrul III ca nu este motorul unei cresteri sustinute pe termen lung, urmand sa fie mult sub media PIB pe toate zonele. Ultimul trimestru al anului, care era in general cel mai bun, va fi in acest an sub trimestrele II si III.
"Mizez pe inertie. Se consuma inca destul de mult. Ritmul va decelera, dar nu va scadea. Prefer o crestere economica mai redusa, dar bazata pe investitii. Dar, este posibil sa avem in continuare o crestere bazata pe consum", a mai spus Anghel.
Catalina Constantinescu, senior economist RBS Bank Romania, vede o crestere economica de 9% in trimestrul III si un ritm de 8,5% pentru sfarsitul anului. "Cresterea va fi mai accelerata pe agricultura, in timp ce pentru industrie, constructii si servicii cred ca s-a inregistrat o decelerare. In principiu cred ca industria a decelerat foarte mult, ritmul fiind destul de redus. De asemenea, investitiile vor decelera, dar ritmul se va mentine ridicat", a comentat Constantinescu.
Si economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, vede o crestere economica de 9% in trimestrul al treilea, sustinand ca principalii factori de influenta ar trebui sa fie agricultura, constructiile si serviciile. "Industria a decelerat destul de mult, astfel ca probabil contributia industriei va fi in scadere in trimestrul trei." Economia ar urma sa incetineasca in ultimul trimestru al anului, la 7,5%, pentru ca la sfarsitul anului avansul PIB sa fie de 8,5%, potrivit lui Dumitru.
Mai pesimist, Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank, aminteste de revizuirea in scadere a cresterii economice pentru trimestrul III cu un punct procentual, de la 9,7%, la 8,7% si spune ca a fost cauzata de productia industriala, care a crescut mult mai putin decat asteptarile initiale din cauza incetinirii puternice din zona euro. Un alt factor care a determinat revizuirea estimarilor este activitatea din constructii, care a scazut si ea peste prognoza ING din septembrie. "Surprizele sunt posibile, totusi, din partea productiei agricole".
"In trimestrul IV ne asteptam la o cifra si mai mica, de 6,3% in principal ca urmare a trecerii productiei industriale pe minus si decelerarii pe toate celelalte componente de formare a PIB. Cifra pentru tot anul 2008 este de 8,1%", spune Chidesciuc.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO