Eveniment

Analistii de la Raiffeisen nu cred in bugetul lui Vosganian

Analistii de la Raiffeisen nu cred in bugetul lui Vosganian

Varujan Vosganian recunoaste ca pentru proiectele de infrastructura auto au fost cheltuite pana acum doar circa 50% din sumele alocate pentru tot anul.

23.10.2007, 19:35 11

"Veniturile bugetului pe 2008 sunt clar supraestimate. In aceasta situatie, deficitul bugetar ar putea sari peste pragul de 3% din PIB, din moment ce planul de cheltuieli are mari sanse sa fie realizat, din cauza ca 2008 este un an electoral", concluzioneaza analistii Raiffeisen Bank.
Veniturile bugetului public au fost de numai 31,2% din PIB in 2006, fiind practic imposibila atingerea unui nivel al incasarilor de 36,9% din PIB anul acesta si de 39,3% din PIB in 2008, spun acestia, comentand proiectul de buget construit de Guvern. De exemplu, ponderea in PIB a colectarilor bugetare a fost in primele opt luni ale acestui an cu doar 0,8 procente mai mare decat in primele opt luni ale anului trecut, argumenteaza reprezentantii bancii.
Proiectul de buget pe 2008 se bazeaza pe venituri de 54,8 miliarde de euro (adica 39,6% din PIB), cheltuieli de 58,6 mld. euro (42,3% din PIB) si un deficit de 3,8 mld. euro (2,7% din PIB). Documentul a fost adoptat de Guvern si asteapta acum pe masa Parlamentului inceperea dezbaterilor.
"Daca nimic spectaculos nu se va intampla - si deocamdata nimic spectaculos nu are loc -, ponderea de 36,9% din PIB pentru veniturile bugetare de anul acesta nu va fi atinsa, ceea ce inseamna ca nici tintele pentru 2008 nu vor fi atinse", comenteaza analistii Raiffeisen.
Un exemplu de estimare considerata nerealista este cresterea colectarilor de constributii sociale (CAS) pentru 2008. Proiectul de buget estimeaza ca veniturile din CAS vor creste ca pondere in PIB cu 1,5 procente (in 2008 fata de 2007), desi nivelul CAS se va reduce anul viitor cu opt puncte procentuale, in patru etape (trei programate in buget - ianuarie, iulie si decembrie si a patra atunci cand va incepe procesul de colectare a contributiilor la pensiile private obligatorii).
Desi veniturile probabil nu vor fi realizate, cheltuielile au toate sansele sa treaca de pe hartie in realitate, spun analistii Raiffeisen, din moment ce anul 2008 este unul electoral, in care de obicei guvernele nu lasa prea multi bani necheltuiti. In aceste conditii, deficitul realizat in 2008 l-ar depasi pe cel programat la 2,7% din PIB, existand sansa depasirii pragului de 3% din PIB.
Cat priveste anul acesta, atat veniturile, cat si cheltuielile sunt sub planul realizat prin legea rectificata a bugetului. De exemplu, pentru proiectele de infrastructura auto au fost cheltuite pana acum doar circa 50% din sumele alocate, afirma ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
El spune ca spera ca macar banii alocati pentru investitii in educatie sa fie consumati integral anul acesta. Vosganian nu exclude posibilitatea ca bugetul de stat sa inregistreze excedent chiar si in decembrie, situatie in care afirma ca CEC ar putea beneficia de o noua majorare de capital, asa cum s-a intamplat si la sfarsitul lui 2006, cand bugetul era tot pe plus in ciuda tintei programate de deficit.
FMI a recomandat recent Guvernului sa mentina o executie bugetara cat mai prudenta pana la sfarsitul anului, pentru a nu accentua presiunile inflationiste care isi fac deja simtite efectele. Pe de alta parte, tot FMI si-a exprimat scepticismul in privinta capacitatii Executivului de a cheltui sumele alocate pentru investitii publice. Executia bugetara pe 2007 ar putea deveni o noua proba in acest sens. Temerea majora a FMI tine de tentatia Guvernului de a realoca sumele respective pentru consum, mai ales in contextul electoral actual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO