Eveniment

Analistii EIU vad recesiune in Romania si un curs mediu de 4,57 lei/euro

26.02.2009, 19:43 42

Romania va intra in recesiune in acest an, cursul mediu ar putea urca la 4,57 lei/euro, comparativ cu nivelul de anul trecut de 3,68 lei/euro, in timp ce deficitul bugetar si deficitul de cont curent vor cobori la 2,4% din PIB si, respectiv, 10,9% din PIB. Asa vad analistii Economist Intelligence Unit (EIU) evolutia economiei Romaniei in 2009.

Cea mai mare parte a analistilor romanii vad probabila o diminuare semnificativa a ritmului de crestere economica in 2009, insa considera ca recesiunea este putin probabila in Romania.
Expertii EIU apreciaza ca Guvernul Romaniei va negocia un pachet de finantare externa cu Uniunea Europeana (UE), bazat pe un acord "stand-by" cu Fondul Monetar International (FMI).
"Ne asteptam ca Guvernul sa negocieze un pachet de finantare externa cu UE, bazat pe un acord "stand-by" cu FMI, pentru a restabili increderea in politicile sale si a-si achita obligatiile in ceea ce priveste balanta de plati", se mentioneaza intr-un raport al EIU.
Volatilitatea monedei nationale se va pastra pe termen scurt, iar rata se va stabiliza in 2010, potrivit EIU.
"Pe termen scurt rata de schimb isi va pastra volatilitatea, insa angajamentul Guvernului privind politica fiscala si un acord de finantare FMI/UE ar trebui sa contribuie la stabilizarea leului in a doua jumatate a acestui an", se spune in raport.
Analistii estimeaza o depreciere nominala de circa 19,5% fata de euro in 2009, in timp ce deprecierea reala se va situa la circa 15%, pentru ca in 2010 rata medie de schimb sa ajunga la 4,6 lei/euro.
Referindu-se la evolutia economiei, EIU prognozeaza o scadere cu 1,8% in acest an, considerand ca avansul PIB previzionat de guvern este prea "optimist", ceea ce implica necesitatea ajustarii cheltuielilor bugetare pentru mentinerea tintei de deficit bugetar de 2% din PIB. "Dupa o estimare a cresterii economice de 7,7% in 2008, care reflecta o puternica recuperare in agricultura dupa seceta prelungita din 2007, precum si cresterea dinamica a consumului gospodariilor si a investitiilor fixe, ne asteptam ca Romania sa intre in recesiune in 2009. Preconizam un declin in cresterea reala a PIB de 1,8% in 2009, sub impactul crizei financiare."
Economistii institutiei apreciaza ca Guvernul ar trebui sa recurga la politici fiscale "austere", avand in vedere constrangerile finantarii externe, notand insa ca este discutabil daca executivul va rezista unei "explozii" de miscari sociale.
EIU estimeaza un deficit bugetar de 2,4% din PIB in 2009 si de 2% in 2010 si se asteapta la rectificari bugetare in cursul anului. "Toate proiectiile oficiale pe venituri bugetare par nerealiste, pe fondul unor venituri in scadere din taxa pe valoarea adaugata si din taxele pe venituri si al unor venituri medii din taxe echivalente cu 32% din PIB in ultimii sase ani. Se pare ca bugetul contine compromisuri majore, statistice si politice, si exista dubii daca ministerele nu vor depasi tintele de cheltuieli si daca tintele privind salariile vor fi mentinute, tinand cont de posibile tulburari sociale".
EIU vede o revenire a economiei romanesti in 2010, cand cresterea este estimata la 3,1%, ajutata de corectia puternica a cursului in 2009.
Deficitul de cont curent se va reduce de la 12,6% din PIB in 2008 la 10,9% in acest an, iar pentru acoperirea nevoii de finantare a Romaniei din 2009 vor fi necesare intrari de capital pe termen mediu si lung, investitii straine directe sau un imprumut de la UE sau FMI, potrivit EIU. Intarirea politicii monetare, incetinirea ritmului de crestere al creditarii si lipsa de finantare externa vor duce la o contractie semnificativa a deficitului in termeni absoluti in 2009 si 2010, institutia prognozand ca deficitul de cont curent se va ajusta anul viitor la 9,7% din PIB.
Analistii se asteapta ca inflatia sa se reduca la 5% la finele anului 2009 si la 4% anul viitor, "cu mult" peste nivelurile din majoritatea celorlalte state membre.
"Raman incertitudini considerabile in ceea ce priveste previziunile de inflatie, care au legatura cu traiectoria cursului de schimb din 2009 si cu modul in care Guvernul va aborda problema cresterii salariilor", se mai spune in raportul EIU.
In ceea ce priveste politica monetara, analistii EIU cred ca este putin probabil "pentru un timp" ca BNR sa reduca din nou rata dobanzii de politica monetara, desi sunt probleme de lichiditate si dobanzile sunt la un nivel inalt pe piata interbancara.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO