Eveniment

Analistii nu se hotarasc in ce directie va merge dobanda BNR, dupa mentinerea de ieri

Analistii nu se hotarasc in ce directie va merge dobanda BNR, dupa mentinerea de ieri

Click pentru imaginea marita

25.09.2008, 20:49 21

Decizia Bancii Nationale de a mentine dobanda-cheie la leu, anticipata de majoritatea analistilor, deschide discutii privind urmatorul pas in setarea politicii monetare.

In timp ce unii analisti considera ca banca centrala ar putea sa mai opereze o crestere a dobanzii la urmatoarea sedinta, din octombrie, altii vad o perioada de stabilitate, in timp ce unele opinii optimiste arata chiar spre o relaxare. Pana la sfarsitul anului BNR mai are programata o singura sedinta pe probleme de politica monetara, pe 30 octombrie.
"Cred ca suntem la sfarsitul ciclului de crestere a dobanzii. Ar fi ciudat sa avem la un moment dat o diferenta de peste 5,5 puncte procentuale intre dobanda de politica monetara si inflatie", spune Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican Pensii.
Incetinirea inflatiei in august la 8%, de la 9% in iulie, a fost principalul argument pentru mentinerea dobanzii de politica monetara, considera analistii. Pentru perioada ramasa pana la sfarsitul anului este asteptata o continuare a acestei miscari, astfel ca inflatia ar urma sa coboare in decembrie la 6% sau chiar mai jos.
"Daca introducem in ecuatie si asteptarile autoritatilor monetare si fiscal-bugetare de reducere a inflatiei la 6% sau chiar mai jos in 2008, putem sa luam in calcul probabilitatea unei reduceri a ratei dobanzii de politica monetara de 25 de puncte de baza in octombrie", considera Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.
Pentru Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank, perspectiva incheierii actualului ciclu de intarire nu este insa la fel de certa. 
"Ne mentinem opinia ca, in cazul unei deteriorari semnificative a deficitului bugetar, BNR ar putea sa decida o majorare a dobanzii in octombrie", spune Chidesciuc. Aceasta ar fi insa o ultima majorare, cu un sfert de punct procentual, pentru ca din primul trimestru al lui 2009 banca centrala sa inceapa un ciclu de relaxare.
"Riscurile macroeconomice la adresa dezinflatiei, cu precadere cele legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, se mentin ridicate. In acelasi timp, dinamica imprumuturilor acordate sectorului privat ramane inalta, desi aceasta incepe sa evidentieze unele semne de moderare", consemneaza si comunicatul emis de BNR dupa sedinta Consiliului de Adminsitratie.
"O inflatie de o singura cifra nu este posibila cu rate de crestere a salariului de doua cifre si cu rebalansarea in acealsi timp a dezechilibrului extern", subliniaza si Ella Kallai, economistul-sef al Alpha Bank. De altfel, BNR subliniaza din nou ca politica monetara trebuie sa beneficieze si de sprijinul politicilor fiscala si de venituri. In ceea ce priveste creditarea, ultimele doua luni au adus incetiniri semnificative, care s-au datorat insa si unui efect de baza favorabil. Cresterea creditului neguvernamental a coborat la 39% in august, de la 50% in iunie. "Conditiile monetare restrictive sunt asigurate prin nivelul relativ ridicat de dobanda si reintroducerea restrictiilor privind gradul de indatorare pentru populatie. In conditiile actuale nu credem ca vor fi necesare masuri administrative suplimentare in vederea decelerarii consumului. Pe de alta parte, masuri administrative pot fi luate pentru a asigura lichiditatea pe piata interbancara", apreciaza Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Tiriac Bank.
Dan Bucsa, seful departamentului de analiza al Bancpost, considera ca inflatia anuala se va reduce in continuare, chiar daca leul s-ar deprecia pe sfarsitul de an. "Efectul de baza favorabil dat de comparatia cu inflatia de anul trecut este foarte puternic", noteaza el. Totusi, in cazul in care o depreciere puternica a leului ar aparea pe fondul inrautatirii crizei financiare internationale, BNR ar putea sa reactioneze printr-o majorare substantiala a dobanzii.
"Cred ca mentinerea unei politici monetare restrictive reprezinta o necesitate, mai ales in conditiile in care in 2008 economia creste cu un ritm alert", spune Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO