Eveniment

Analistii: Protestele vor agrava situatia

09.05.2010, 23:22 17

"Oricat de dureroase ar fi masurile din punct de vedere social,ele sunt corecte din punct de vedere economic. Sectorul public nupoate scapa de ajustari. Daca noi incepem acum protestele sociale,acestea vor afecta perceptia investitorilor fata de Romania. Estebine sa intelegem situatia, pentru ca daca protestam, agravamsituatia. Ambele variante pe care la aveam la dispozitie ar fi avutun impact negativ asupra activitatii economice pe termen scurt.Decizia care s-a luat este corecta pentru ca are impact negativ petermen scurt, dar ne lasa speranta ca la anul vom putea reintra peo panta ascendenta, cu o baza sanatoasa", a declarateconomistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat deMediafax.
Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, declara:"Investitorii sunt foarte sensibili dupa inrautatirea situatiei dinEuropa si orice semn ca sindicatele se opun masurilor de reformareva avea un impact negativ. Daca Guvernul ar fi decis crestereacotei unice si a TVA-ului, atunci Romania «ar fi suferit inca 2-3ani»", mentionand ca ar fi bine sa fie evitate concedierile, inmasura in care este posibil.
Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, spune:"Sindicatele erau oarecum in tema cu aceste masuri, in conditiilein care au avut mai multe intalniri cu autoritatile. Nu cred ca seva ajunge chiar acolo ca reactia sindicatelor sa declansezereticenta investitorilor fata de Romania. Masurile ar trebui sa fieintelese pentru ca, chiar daca Romania va trece printr-o perioadade sase luni - un an mai dificila, ulterior economia va fi maicompetitiva".
Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank Romania, Rozalia Pal,spune: "Ajustarea anuntata in sectorul public poate oferisectorului privat posibilitatea sa isi revina de aici inainte, dupacorectia destul de puternica din ultimul an. Estimarea de crestereeconomica a UniCredit se mentine deocamdata la 0,4%, deoarecescaderea
semnificativa a consumului, cauzata de diminuarea veniturilor siinrautatirea situatiei sociale a fost deja luata in calcul".
"Restructurarea cheltuielilor publice este preferabila majorariitaxelor, mai ales acum cand Romania inca se zbate in recesiune.Inca si mai important, cresterea impozitelor nu poate fi unsubstitut pentru reforme publice. Totul depinde acum de hotarareapolitica si de vointa de la lua masuri nepopulare", spun analistiiBCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO