Eveniment

Analistii se asteapta ca dobanzile la creditul in lei sa scada cel mai devreme din vara

Analistii se asteapta ca dobanzile la creditul in lei sa scada cel mai devreme din vara
07.05.2009, 00:00 27
 
„O scadere atat de agresiva indica faptul ca banca centrala a devenit mult mai ingrijorata de contractia economica ce a afectat Romania. Semnalele in sensul diminuarii activitatii economice aparusera de ceva timp insa ingrijorarile cu privire la evolutia cursului de schimb erau primordiale", spune Catalina Constantinescu, senior economist la RBS Bank.
Ea precizeaza ca incheierea acordului cu FMI-UE-BERD-BM a conferit un confort mult mai mare astfel incat banca centrala sa actioneze in sensul relaxarii monetare inainte de a se vedea efectele intrarii primelor transe in economia romaneasca. „Aceasta decizie este un semnal foarte bun pentru incercarea de a relansa activitatea economica."
La randul ei, Melania Hancila, directorul departamentului de cercetare al Volksbank, apreciaza ca decizia BNR este oportuna si reflecta ingrijorarile BNR referitoare la contractia PIB, sustinand ca o scadere doar cu 25 de puncte de baza ar fi avut un impact limitat asupra pietei.
Economistul-sef al BCR Lucian Anghel considera ca BNR este increzatoare in atingerea tintei de inflatie, dar, in acelasi timp, „se uita" foarte mult la evolutia macroeconomica.
Consiliul de Administratie al BNR isi fundamenteaza decizia de a reduce dobanda prin necesitatea de a asigura un ansamblu al conditiilor monetare care sa permita atat convergenta ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, cat si revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti.
„Perspectivele indica o continuare a procesului de dezinflatie in ciuda persistentei unor incertitudini semnificative, in conditiile atenuarii relative a riscurilor asociate ajustarii in curs de desfasurare a dezechilibrelor macroeconomice, pe fondul recentei corectii semnificative a deficitului comercial si de cont curent si al incheierii aranjamentului multilateral de finantare externa agreat cu FMI, UE si alte institutii", potrivit Consiliului de Administratie al BNR.
Nivelul ridicat al inflatiei precum si perspectivele negative erau principalele motive pentru care analistii considerau ca BNR va opta pentru mentinerea dobanzii.
Rozalia Pal, economistul-sef al Unicredit Tiriac Bank, apreciaza ca scaderea cu 0,5 % poate fi interpretata ca o preocupare a BNR in ceea ce priveste scaderea economiei.
Masura BNR va duce la relaxarea creditarii si diminuarea dobanzilor, in opinia analistilor.
„Prin reducerea dobanzii banca centrala doreste sa stimuleze, sa dea o mana de ajutor creditarii pentru ca banii sa ajunga in economie", spune Pal.
Totodata, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffiesen Bank, sustine ca decizia BNR va stimula creditarea prin reducerea dobanzilor la lei. „Cred ca BNR doreste reducerea dobanzilor in piata, atat prin reducerea dobanzii de politica monetara, cat si prin continuarea injectiilor de lichiditate. Probabil ca BNR este ingrijorata de incetinirea puternica a creditarii si vrea sa dea un stimul pentru revigorarea acesteia."
Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank, spune ca, tinand cont de decalaje, nu putem vorbi de revigorarea creditarii decat in trimestrul patru din acest an, cel mai devreme. „Aceasta reluare a creditarii va fi precedata de scaderea pronuntata pe parcursul trimestrului trei atat a ratelor de dobanda la credite, cat si a celor la depozite."
Pe de alta parte, Ionut Dumitru se asteapta ca dobanda efectiva de pe piata sa coboare spre nivelul ratei de politica monetara (9,5%) spre sfarsitul lunii iunie, decizia BNR avand drept tinta accelerarea trendului descendent. „Ar trebui sa urmeze scaderea dobanzilor la creditele acordate de banci si de la depozite, ceea ce ar trebui sa stimuleze creditarea", comenteaza Dumitru.
De asemenea, Libocor noteaza ca si dupa decizia BNR dobanda reala (diferenta peste rata inflatiei, n. red.) ramane ridicata, la 3,2 puncte procentuale, nivel comparabil cu cel din 2008 sau chiar din urma cu doi ani, cand cresterea economica era robusta. „Din pacate, noi scaderi nu pot fi operate pana cand dobanzile in viata reala se vor apropia de rata de politica monetara. Astfel, ne asteptam ca BNR sa faca o pauza si sa observe efectele."
Constantinescu sustine ca estima o reducere mai agresiva a dobanzilor din a doua parte a anului, punctand ca este bine ca banca centrala a actionat deja in acest sens.
„Asteptarile noastre se bazau pe un comportament istoric al bancii centrale de tip reactiv. Este foarte important ca pe langa aceasta masura, banca centrala sa continue injectia de lichiditate prin operatiuni transparente de tip repo cu scadente la o luna (incepute in luna aprilie). Aceste actiuni vor influenta dobanzile din piata in sensul scaderii si alinierii acestora la dobanda-cheie."
Hancila sustine ca dinamica de crestere a creditarii va fi lenta in 2009, deoarece bancile sunt mai restrictive in acordarea de credite, invocand conditii suplimentare comparativ cu anii anteriori, astfel ca doar un numar limitat de clienti vor corespunde noilor criterii.   

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO