Eveniment

Analistii sustin ca reducerea ratingului Romaniei de catre Fitch este nemeritata, nejustificata si "amuzanta"

Analistii sustin ca reducerea ratingului Romaniei de catre Fitch este nemeritata, nejustificata si "amuzanta"
10.11.2008, 18:53 286

Analistii apreciaza ca reducerea ratingului acordat Romaniei de catre agentia de evaluare Fitch sub nivelul investment grade, este nemeritata, amuzanta, nejustificata si fara precedent in cazul unei tari membre a UE, explicand ca analiza agentiei este incompleta si nu tine cont de fundamentele economice.

Decizia Fitch vine dupa ce Standard&Poor's a redus si ea, in luna octombrie, ratingul Romaniei sub pragul investment grade, considerand ca exista riscuri determinate de necesarul ridicat de finantare de pe pietele internationale de credit.
"Scaderea de rating este nejustificata. Argumentele sunt in principal relative la alte tari din regiune care sunt inca incluse in categoria "investment grade", iar Romania este singura exceptie", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
El noteaza ca ponderea datoriei publice in Produsul Intern Brut (PIB) este redusa la niveluri de sub 20% si, mai mult, pe un trend descrescator. Practic, doar Letonia si Estonia inregistreaza ponderi mai scazute, in timp ce restul statelor din regiune membre ale UE au grade de indatorare mai ridicate. "Deciziile privind ratingul de tara ar fi trebuit sa astepte prezentarea unui buget multianual de catre noul Guvern. Ar fi fost o evaluare corecta si un semnal pentru urmatorul Guvern, daca politicile adoptate nu erau sustenabile", apreciaza Anghel.
Fitch si S&P au adus in discutie problema deficitului de cont curent, Fitch chiar subliniind faptul ca se asteapta ca acesta sa creasca fata de anul trecut, la peste 14% din PIB, alimentat de un ritm foarte ridicat de crestere a creditarii.
"In realitate, cifrele arata ca ajustarea deficitului de cont curent a inceput deja, acesta scazand chiar ca procent din PIB, iar creditarea incetineste substantial", precizeaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Si Anghel spune ca ponderea deficitului de cont curent in PIB este in scadere fata de anul trecut si anticipeaza ca indicatorul va cobori la 13,5% pana la sfarsitul anului, fata de circa 14% in 2007. Deficitul comercial al Romaniei, care are cea mai importanta influenta asupra deficitului de cont curent, a fost in primele noua luni de 16,9 mld. euro, in urcare cu 12,51% fata de perioada similara din 2007, dinamica exporturilor continuand sa o devanseze pe cea a importurilor. In opinia lui Dumitru, decizia Fitch ignora cel putin trei argumente esentiale care ar justifica un rating de "investment grade" pentru Romania: apartenenta la clubul UE care este o ancora foarte puternica, datoria publica foarte scazuta si potentialul foarte mare de crestere economica pe termen lung. Desi decizia Fitch este una foarte dura, respectiv retrogradare cu 2 note si outlook negativ, argumentatia folosita este foarte sumara si este mai mult sau mai putin "pe langa subiect", mai spune Dumitru.
El explica ca agentia aduce in discutie un posibil impact al crizei asupra economiei reale, similar si in cazul S&P, cand in mod normal ratingul de tara evalueaza capacitatea de plata a statului, iar datoria publica in Romania este foarte redusa dupa orice standard. In plus, indicatorii de vulnerabilitate externa pentru Romania nu arata deloc mai rau, fiind chiar mai buni decat in cazul multor tari din regiune care au un rating mult mai bun decat Romania.
In opinia Raiffeisen Bank Austria reducerea ratingului nu este o surpriza, banca amintind ca ratingurile Romaniei si Bulgariei au fost reduse si de S&P.
Florian Libocor, economistul-sef al BRD-GSG, spune ca decizia Fitch este cel putin amuzanta amintind ca in 6 noiembrie aceeasi agentie mentinea ratingul municipului Bucuresti la "BBB-" si outlok stabil.
Ieri, dupa ce a coborat calificativele Romaniei, Fitch a redus si ratingurile acordate primariilor din Bucuresti si Oradea pentru datoriile pe termen lung in valuta, de la "BBB minus" la "BB plus", perspectiva acestora fiind inrautatita de la "stabila" la "negativa".
"Este la fel de amuzant sa observi cum o agentie de rating reduce cu doua notch-uri, ratingul unei economii membra a UE si careia i-a fost recunoscut statutul de economie de piata functionala pe plan international, argumentul folosit fiind unul comparativ si nu o evaluare obiectiva", spune Libocor. 
El explica ca angajatii Fitch au aratat ca nu au capacitatea de a evalua starea economiei romanesti, deoarece "nu poti face asta in doua propozitii si privind doar la deficitul extern". Libocor spune ca estimarea de deficit extern pe care o mentioneaza in raportul lor de evaluare este bazata pe date perimate, culese probabil din raportul S&P si, prin urmare, nefundamentata. "In mod cert, o analiza sau evaluare obiectiva califica economia Romaniei pentru statutul de "investment grade", pe cand un calificativ acordat in ideea de a nu face nota discordanta fata de alta evaluare nu poate fi nici obiectiv si nici corect", explica Libocor.
Pe de alta parte, Daniel Daianu, fost ministru de finante si membru al Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European, spune ca analistii Fitch sunt ingrijorati de dimensiunea deficitului extern si de presiunile de crestere a salariilor, in conditiile in care Romania, spre deosebire de alte tari, nu are loc de manevra in politicile fiscale si monetare."N-as fi atat de nonsalant ca alti analisti de la noi in ceea ce priveste riscurile Romaniei si deciziile agentiilor de rating. Este rau ca suntem depunctati, dar nu putem ignora retorica partidelor care nu sugereaza ca au constatat impactul sever pe care criza externa il are asupra Romaniei. Impactul se simte si se va intensifica. Partidele am vazut ca au si scenarii anti-criza, dar in plina campanie electorala promisiunile sunt mari. Aceasta depunctare, chiar mai severa decat cea a agentiei S&P, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru oamenii politici. Cum ne asternem, asa vom trai", a adaugat Daianu.
Kenneth Orchard, analist senior al Moody's specializat pe tarile din regiune, reafirma ca ratingul acordat Romaniei este bine pozitionat, dar apreciaza ca autoritatile ar putea fi nevoite sa acceseze finantari internationale de la FMI, BCE sau UE. "Moody's apreciaza ca, in 24-36 de luni, dupa ce criza actuala va trece, Guvernul va avea probabil o povara mai grea a datoriei mai ridicate, sectorul bancar va fi afectat, dar nu va intra in colaps, iar cresterea economica va fi pozitiva, dar mai redusa decat in ultimii ani. Statutul de tara membra UE nu va disparea, iar Romania va ramane o destinatie atractiva pentru investitorii pe termen lung", spune Orchard. El arata insa ca situatia economica din Romania s-a deteriorat, exista o criza globala de lichiditate care a atins si sectorul bancar din Romania, precum si o presiune pe piata interbancara, alegerile vin la un moment neoportun, iar deficitul de cont curent este ridicat necesitand mentinerea unor fluxuri ridicate de investitii straine. "Avand in vedere acesti factori, situatia din Romania pare mai putin sustenabila si unele forme de "ajustare" sunt din ce in ce mai posibile. Oricum, Moody's mentine perspectiva stabila asupra ratingului. Calificativele vizeaza cicluri economice si nu vrem sa amplificam volatilitatea reducand un rating pentru ca apoi sa-l majoram, intr-un interval de 12 luni", considera Orchard. In opinia Moody's, Romania nu va intra in incapacitate de plata a datoriilor, in conditiile in care serviciul care trebuie suportat reprezinta doar o mica parte din resursele disponibile. "Autoritatile vor fi nevoite sa acceseze finantari internationale de la FMI, BCE si UE, cum a facut Ungaria recent, si sa asigure suport financiar bancilor locale, cum s-a intamplat in multe tari din lume. Dar asta nu face imposibl un rating in categoria investment grade", explica Orchard.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO