Eveniment

Analiştii văd o scădere a economiei cu 2,3% la sfârşitul lui octombrie

Autor: Claudia Medrega

10.11.2010, 23:50 10

Analiştii rămân pesimişti în legătură cu evoluţia economiei înacest an, anticipând scăderi ale PIB atât pentru trimestrul altreilea, cât şi pentru ultimele trei luni ale anului.
Rata trimestrială a PIB pentru trimestrul trei al anului 2010 s-asituat probabil la -0,7%, iar rata anuală a fost de -2,3%, potrivitunui sondaj realizat în cadrul membrilor Asociaţiei AnaliştilorFinanciar- Bancari din România (AAFBR).

Institutul Naţional de Statistică urmează să anunţe mâinedatele-semnal privind evoluţia PIB în trimestrul al III-lea. Pentrutrimestrul patru al anului 2010 opiniile analiştilor indică ocontinuare a contracţiei PIB, cu -0,1% rată trimestrială şi -2,5%rată anuală.

Majoritatea analiştilor au apreciat încă din vară că a douajumătate a anului ar putea să fie mult mai dificilă. Economia aresimţit în trimestrul al treilea efectele majorării TVA şi alereducerii salariilor bugetarilor cu 25%, după revenirea temporarădin al doilea trimestru, iar impactul se va vedea şi în ultimeletrei luni ale anului.
În trimestrul al II-lea economia a scăzut cu doar 0,5% faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 0,6% în date ajustatesezonier, astfel că deşi nu a revenit pe plus, a reuşit cel puţinsă-şi tempereze declinul. În primul semestru scăderea a fost de1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, industria fiindsingurul sector care a contribuit pozitiv la dinamica PIB, cu 1,3%.Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008,odată cu scăderea PIB în termeni ajustaţi sezonieri, faţă deprecedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistratscăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară de 0,1%din trimestrul al treilea din 2009 şi cea din T2 2010.

Pentru întregul an 2010, analiştii plasează dinamica PIB la -2,2%,în timp ce pentru 2011, participanţii la sondaj se aş­teaptă la orată de creştere a PIB de 1,2%. Potrivit estimărilor FMI, economiava înregistra în acest an o scădere de 2%, iar anul viitor vareveni pe creştere, PIB-ul urmând să ajungă la un avans real de1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO