Eveniment

Antreprenorii locali au invatat de la firmele straine sa faca holding-uri in Cipru

Antreprenorii locali au invatat de la firmele straine sa faca holding-uri in Cipru

Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran: Stam si plangem ca ne pleaca din capital, dar nu doar ca nu atragem investitori straini, dar migreaza si capitalul romanesc. Pierdem capital care pleaca in afara, dar si resurse financiare care puteau sta in banci romanesti. Aceste pierderi nu pot fi evaluate, deoarece nu avem instrumente dinamice.

06.09.2009, 18:43 311

In ultimele saptamani doi dintre cei mai activi antreprenori locali - Radu Georgescu si Radu Timis - au decis sa infiinteze companii in Cipru prin intermediul carora sa poate controla mai usor activitatea firmelor din grupurile Gecad si Cris-Tim si a evita o serie de impozite.

O serie de oameni de afaceri precum Dinu Patriciu, Gabriel Popoviciu sau Lorand Szarvadi isi controleaza de mai multi ani afacerile prin intermediul unor firme inregistrate in alte tari.

„Noi nu avem o legislatie care sa stimuleze amplasarea holding-urilor in Romania. Antreprenorii locali au inceput sa invete de la firmele straine ca sa investesti aici este foarte eficient folosind companii aflate in jurisdictii favorabile holding-urilor. Aceste tari trebuie sa aiba sistem de evitare a dublei impozitari si sa nu impuna castigurile de capital", a declarat Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran.

Cu alte cuvinte, in cazul unei tranzactii cu actiuni sau a incasarii unor dividende sau dobanzi, in Romania se practica dubla impozitare.

Daca unul dintre parteneri este inregistrat intr-o tara care evita dubla impunere, cetateanul roman plateste impozit, in timp ce entitatea straina ar urma sa fie impozitata in tara rezidenta, unde este insa scutita de acest impozit.

Gabriel Biris spune ca nu doar Cipru are o legislatie favorabila holding-urilor, ci si tari precum Austria, unde este permisa inclusiv consolidarea pierderilor dintre firmele aceluiasi grup, dar si alte tari precum Olanda sau Luxemburg.

Structurarea unui holding intr-o legislatie precum cea cipriota iti poate permite transferul resurselor intre firmele din grup, prin intermediul firmei mama, dar in cazul incasarii de dividende sau a vanzarii afacerii, persoana fizica rezidenta in Romania va fi impozitata de statul roman.

„Stam si plangem ca ne pleaca din capital, dar nu doar ca nu atragem investitori straini, dar migreaza si capitalul romanesc. Pierdem capital care pleaca in afara, dar si resurse financiare care puteau sta in banci romanesti. Aceste pierderi nu pot fi evaluate, deoarece nu avem instrumente dinamice", spune Biris.

Un alt avocat specializat in taxe spune ca o schema clasica este cea prin care un grup isi infiinteaza un holding in Cipru si o subentitate holding in Olanda, ambele tari avand legislatii favorabile infiintarii holding-urilor.

„Acele tari castiga din faptul ca au cunoscut o dezvoltare puternica a serviciilor profesionale - consultanti sau avocati. La noi, daca te uiti la ANAF, observi ca impozitul incasat pe castigurile de capital sunt nesemnificative. De vreo trei ani spun ca Romania are nevoie imperios de o asemenea legislatie, care reprezinta un instrument puternic de atragere a investitiilor", mai spune Biris.

Un alt avantaj al plasarii firmelor in Cipru este legat de confidentialitatea datelor, in conditiile in care identitatea beneficiarilor este dezvaluita doar bancilor locale, daca ai conturi deschise in acea tara, in timp ce altor persoane le sunt facute publice datele doar in cazul unor anchete penale.

Top trei avantaje

  • In tari precum Cipru se evita dubla impozitare a tranzactiilor;
  • Transferurile de resurse intre firmele grupului sunt realizate mult mai usor;
  • Identitatea actionarilor este protejata de legile confidentialitatii;

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO