Eveniment

AOAR a cerut FMI stergerea datoriilor istorice

04.03.2004, 00:00 12



Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) au propus in cadrul discutiilor pe care le-au avut cu delegatia FMI ca institutia financiara internationala sa evalueze posibilitatea stergerii "imediate si generale" a datoriilor istorice inregistate de societatile comerciale. Masura ar urma sa fie dublata de lichidarea rapida a acelor companii care in urmatoarele 12 luni dupa stergerea datoriilor istorice nu sunt capabile sa-si achite datoriile legale la zi.



In cadrul aceleiasi intalniri, oamenii de afaceri au mai sustinut necesitatea reducerii semnificative a impozitelor directe, si in special a taxarii salariilor, chiar din acest an, pierderile inregistrate de bugetul de stat urmand sa fie compensate prin majorarea impozitelor indirecte. Potrivit AOAR, reprezentantii FMI au apreciat ca realista si propunerea privind reducerea blocajului financiar prin tranzactionarea creantelor comerciale cu vechime mai mare de un an la Bursa Romana de Marfuri.



Oamenii de afaceri au mai sustinut ca majorarea preturilor resurselor energetice sa se faca in paralele cu punerea in aplicare a unor programe de imbunatatire a eficientei energetice a producatorilor, finantarea acestor programe urmand sa fie facuta de Banca Mondiala.



Unul dintre punctele in care cei doi parteneri de discutii au avut opinii divergente a fost deficitul bugetar. Oamenii de afaceri au sustinut ca este necesar ca deficitul bugetar al Romaniei sa creasca la 5%-7% din PIB in urmatorii ani pentru a stimula investitiile publice. Reprezentanti AOAR au afirmat ca aceste resurse ar trebui sa favorizeze parteneriatele de tip public-privat, reducand rolul de investitor al statului. In acelasi timp, antrenarea firmelor romanesti competitive in aceste proiecte ar contribui la o crestere sanatoasa a cererii interne de bunuri si servicii.



"Oficialii FMI si-au exprimat insa ingrijorarea ca majorarea deficitului bugetar, desi benefica in primii ani, ar putea conduce la dificultati si la inrautatirea unor indicatori macroeconomici pe termen lung", spune AOAR.



Deficitul bugetar aferent anului 2003 a fost de 2,4% din PIB, iar pentru acest an legea bugetului prevede un deficit de 3% din PIB. Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a anuntat recent ca deficitul bugetar va fi mai redus decat cel stabilit, noul obiectiv urmand sa fie stabilit impreuna cu FMI.



Delegatia FMI urma sa aiba intalniri si cu reprezentantii sindicatelor, vizita oficiala fiind programata sa se incheie maine.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO