Eveniment

APAPS vrea sa ajunga S.A.

12.06.2003, 00:00 8


Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) s-ar putea transforma intr-o societate pe actiuni, detinute in totalitate de Ministerul Finantelor, care sa fie condusa de un presedinte numit direct de primul ministru, dupa modelul adoptat in Ungaria.
"Modelul ungar nu este cel mai rau si cred ca s-ar potrivi si la noi din urmatorul motiv: pe de o parte, a pastrat intr-o echipa foarte mica experienta de privatizare - au in continuare o echipa redutabila, care nu este dimensionata ca acum la nivelul APAPS, care merge cu 40 - 45 de societati pe luna, ci face cateva privatizari pe an, fara sa-i preseze Banca Mondiala sau FMI, iar, pe de alta parte, monitorizeaza activitatea postprivatizare, care este o chestiune esentiala", a declarat Ovidiu Musetescu, ministrul privatizarii.


El a spus ca s-a intalnit recent cu omologul sau din Ungaria, unde fostul Minister al Privatizarii s-a transformat intr-o societate pe actiuni care are in Consiliul de Administratie si un reprezentant al Parlamentului si al Politiei. "Dedesubt exista un aparat tehnic preluat de la fostul Minister al Privatizarii, de aproximativ 300 de oameni, care gestioneaza in continuare cele 180 de societati comerciale ramase inca neprivatizate si care reprezinta portofoliul statului", a mai spus Musetescu.


Ministrul a mai spus ca a constatat ca, in Ungaria, toate contractele aveau clauza sociala. "Noi avem unele presiuni de la FMI sa renuntam la clauzele sociale, ni se reproseaza ca bagam pe gat locuri de munca, iar in Ungaria nu a existat un contract fara obligatii sociale si in termeni rezonabili pastrarea unui anumit numar de locuri de munca", a mai spus oficialul APAPS.


Aceasta modificare de statut a APAPS este luata in considerare in contextul in care in ultima perioada se vorbeste tot mai des despre o restructurare guvernamentata. Potrivit declaratiilor facute de presedintele Ion Iliescu, restructurarea va avea loc, probabil, pana la finalul actualei sesiuni legislative si ca aceasta presupune o restrangere a numarului de ministere si o restructurare a ministerelor. Cele mai vehiculate variante vizeaza transformarea Ministerului Turismului in agentie guvernamentala, desfiintarea APAPS, comasarea Ministerului Industriei cu cel a Dezvoltarii si Prognozei, a Ministerului Tineretului cu cel al Educatiei si Culturii si a Ministerului de Interne cu Ministerul Administratiei Publice.
miruna.lebendecu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO