Eveniment

Apetit mare pentru titlurile de stat: Trezoreria împrumută dublu faţă de plan

Autor: Liviu Chiru

11.04.2011, 23:36 21

Trezoreria a vândut astăzi certificate pe un an în valoare deaproape 2,3 miliarde de lei (557 mil. euro), dublu faţă de cât îşipropusese, pe fondul interesului ridicat din partea investitorilorpentru astfel de titluri.

Ofertele de cumpărare înainte de cele 12 bănci care acţioneazăca dealeri pe piaţa primară a titlurilor de stat au depăşit de treiori volumul anunţat al emisiunii, de un miliard de lei.

Pe fondul cererii ridicate, Trezoreria a reuşit să împingărandamentul în jos. La licitaţia de ieri certificatele au fostplasate la un randament mediu de 6,84%, faţă de 6,88% pe an lalicitaţia precedentă, organizată pe 4 aprilie.

"Licitaţiile de săptămâna aceasta oferă o bună oportunitate de aintra pe piaţa românească. Rămânem optimişti în privinţa pieţelorfinanciare româneşti, care au rămas în urmă faţă de ajustareamarjelor de credit (costul poliţelor CDS, care asigură riscul deneplată - n. red.) de pe pieţele externe", comentează Gyula Toth,analist în cadrul grupului italian UniCredit. Prima solicitatăpentru asigurarea obligaţiunilor româneşti împotriva riscului deneplată - cotaţiile Credit Default Swaps - a coborât spre 200 depuncte de bază, un minim al ultimelor luni. Aceasta înseamnă că uninvestitor trebuie să plătească 20.000 de euro pentru a asiguraobligaţiuni de un milion de euro.

Statul mai are planificată pentru săptămâna aceasta o emisiunede obligaţiuni pe cinci ani, în valoare de 500 de milioane de lei.Toth anticipează că obligaţiunile vor fi plasate la un randament de7,3% pe an, în condiţiile în care la licitaţiile precedenterandamentele au trecut de 7,35% pe an.

Jucătorii străini pot împrumuta lei prin tranzacţii swap, la odobândă de circa 5% pe an, pe care îi plasează ulterior în titluride stat, la randamente apropiate de 7%, obţinând astfel un câştig.Cât timp cursul este stabil, ei rămân pe plus, iar o apreciere aleului le rotunjeşte chiar câştigurile calculate în euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO