Eveniment

Ar trebui sa reduca Guvernul banii pentru administratiile locale cand bugetul este intr-o suferinta profunda?

Ar trebui sa reduca Guvernul banii pentru administratiile locale cand bugetul este intr-o suferinta profunda?
31.05.2010, 23:38 31

Pe primele patru luni din 2010, cheltuielile cu bunurile siserviciile au crescut in administratia locala cu 13%, in vreme cein ministere au scazut cu 3%, potrivit premierului Emil Boc. Cumtrebuie reduse cheltuielile in administratie si cum poate interveniGuvernul fara sa incalce autonomia locala?

Executia bugetara la patru luni sta mai bine in cazul bugetelorlocale decat in cazul bugetului de stat. Bugetele locale auinregistrat un excedent de 2 mld. lei (venituri de 16,7 mld. lei sicheltuieli de 14,7 mld. lei). Insa bugetele locale au inregistratanul trecut un deficit de de 2,26 mld. lei (540 mil. euro) si, cumcei mai multi bani pentru administratiile locale vin de la bugetulde stat prin cota defalcata de TVA sau de impozite, rezultatul serasfrange asupra rezultatelor consolidate. In 2008, deficituladministratiilor locale a fost de 1 mld. euro.

Duminica, in videoconferinta cu prefectii, premierul Emil Boc acerut reprezentantilor Guvernului in teritoriu sa atace incontencios administrativ cheltuielile exagerate facute deadministratiile locale.

"Am observat o mare veselie la administratiile locale prinacordarea de mariri de salarii, de bonusuri. Va rog sa atacatiimediat in contecios administrativ. In primele patru luni din 2010,cheltuielile cu bunurile si serviciile au crescut cu 13% inadministratia locala, iar la ministere au scazut cu 3%. Careprezentanti ai Guvernului trebuie sa atrageti atentia ca acelecheltuieli care nu sunt necesare sa nu mai fie efectuate in aceastaperioada. Evident ca si legea nationala va atrage atentia, dar sidumneavoastra (prefectii -n.r.) trebuie. Trebuie sa realizati si oprioritizare drastica a investitiilor. Este absolut necesara", adeclarat premierul.

Bugetele locale adunate, cat bugetul destat

In 2009, bugetul general centralizat al bugetelor locale a fostdoar cu 7,7 mld. lei mai mic decat bugetul de stat (54,6 mld. leibugetul de stat si aproape 47 mld. lei bugetele locale). Executiabugetara la patru luni arata ca, in aprilie, din veniturile de 16,7mld. lei ale administratiilor locale, 12,7 mld. lei au mers sprecheltuieli curente dintre care 6 mld. lei spre cheltuieli depersonal. In privinta veniturilor, doar 2 mld. lei au provenit dintaxe si impozite, mai mult decat dublul acestei sume (5,3 mld. lei)venind de la bugetul de stat, prin cota defalcata de TVA.

"Veselia" de care vorbea duminica premierul se refera la faptulca, in urma aplicarii legii salarizarii unitare, in uneleadministratii salariile au crescut.

De altfel, cheltuielile cu salariile functionarilor dinadministratiile locale au crescut de aproape trei ori in ultimiisase ani, ajungand la 18 miliarde de lei (4,3 mld. euro) in 2009.In 2009, cand economia s-a contractat puternic, cu peste 7%,cheltuielile de personal ale administratiilor locale au continuatsa creasca, ajungand la o pondere de 36% din total fata de 32% in2008.

Primarii invoca autonomia locala

In vreme ce, la nivel central, cheltuielile sunt reduse prinordin, in administratiile locale, primarii sau consiliile localeinvoca autonomia locala si se plang de incalcarea acesteia ori decate ori administratia centrala ridica tonul.

"Daca premierul se plange ca administratiile locale suntnetransparente, sa dispuna atunci ca toate achizitiile publicefacute de acestea sa fie realizate prin sistemul electronic deachizitii publice. In 2004, noi (PSD - n.n.) propusesem ca toateastfel de achizitii sa fie facute prin sistemul electronic, darpremierul Boc a lasat apoi ca ele sa se desfasoare prin negocieredirecta", afirma Ioan Calin (PSD), vicepresedintele Comisiei pentruadministratie din Camera Deputatilor.

Ioan Oltean (PDL), membru in Comisia de administratie a Camerei,crede ca in administratia locala trebuie aplicata fara abaterenormele privind numarul de personal, adoptate deja, si sa fieintroduse standarde de cost. Potrivit lui Oltean, trebuie caadministratiile locale sa beneficieze cum cred de cuviinta desumele proprii, in vreme ce banii care vin de la buget sa se supunastandardelor de cost obligatorii elaborate de Guvern. El crede canu trebuie redusi banii care vin spre administratii, dimpotriva,pentru ca descentralizarea inseamna preluarea unor responsabilitaticare implica fonduri suplimentare.

Zamfir Iorgus, deputat si fost primar al Mangaliei, sustine cain administratia publica inca se fac angajari si se majoreazasalarii: "La mine la Mangalia, salariile au fost majorare cu 25%,recent, prin hotarare a consiliului local". Potrivit lui Iorgus,primariile fac cheltuieli aiurea si asteapta ca apoi costurile safie acoperite de la bugetul de stat. Solutia sa: reducereacheltuielilor in special cu personalul si introducerea unorstandarde de cost in toate serviciile, dar si un "cadru alprioritatilor" in perioada de criza.

Analistul economic Aurelian Dochia a aratat recent, intr-odiscutie cu ZF, ca, de vreme ce majoritatea baniloradministratiilor locale vin de la buget, cand acesta nu o sa maiaiba bani, atunci nu o sa mai dea administratiilor, iar ele vatrebui sa reduca cheltuielile. Potrivit lui Dochia, la adapostuldescentralizarii, unii fac ce vor in administratia locala - sumealocate initial pentru proiecte sunt transferate pentru altele,lucru pe care Guvernul nu ar trebui sa-l accepte si, intr-oasemenea situatie, nu poate fi invocata autonomia locala.

Pe de alta parte, este de observat ca, in agentiileguvernamentale care se finanteaza total sau partial, cheltuielilese apropie de venituri. Jumatate din cheltuielile acestorinstitutii au mers, in 2009, pe cheltuieli de personal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO