Eveniment

ASE-ul a desemnat decanul Facultatii de Finante la Consiliul fiscal. BNR si ARB nu se grabesc

ASE-ul a desemnat decanul Facultatii de Finante la Consiliul fiscal. BNR si ARB nu se grabesc
07.04.2010, 23:10 160

La 10 zile de la adoptarea de catre Parlament a legiiresponsabilitatii fiscale, institutiile care ar trebui sa trimitaoamenii in asa-numitul Consiliu fiscal, care urmareste coerentaprogramului economic a Guvernului, nu se grabesc sa facanominalizari. Legea a fost aprobata la 30 martie - Guvernul a cerutsa fie discutata in procedura de urgenta - si este trimisaPresedintiei spre promulgare, insa seful statului nu semnase, panala inchiderea editiei, decretul de promulgare.

Ceicinci membri ai Consiliului fiscal trebuie sa fie nominalizati deBNR, Asociatia Romana a Bancilor, Institutul Bancar Roman, Academiade Studii Economice (ASE) si Academia Romana. Doar ASE a facut opropunere care este publica - este vorba despre Tatiana Mos teanu,decanul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori."Nu am recomandat-o pentru ca este decanul Facultatii de Finante,ci pentru ca este cea mai buna alegere a noastra", spune rectorulASE, Gheorghe Rosca.

Tatiana Mosteanu este doctor in economie si conduce Facultateade Finante din cadrul ASE din 2004 si lucreaza in ASE de 39 deani.

Inca de pe timpul in care legea responsabilitatii fiscale era laSenat - cu mai bine de o luna in urma -, ministrul finantelor,Sebastian Vlasescu, ceruse institutiilor amintite sa se grabeascacu nominalizarile pentru Consiliul fiscal, avand in vedereimportanta sa. Nominalizarile trebuie examinate de Comisiile debuget-finante ale Parlamentului si apoi validate de plen, ceea cenecesita timp.

"Nu stiu daca s-a facut o nominalizare" din partea BanciiNationale, spune Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

"Cand o sa fie momentul, o sa facem un anunt", afirma, la randulsau, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.Vicepresedintele Senatului, Anca Boagiu, spune ca nu a primit niciopropunere de la aceasta institutie.

Teoretic, propunerile trebuie facute la maximum 45 de zile de laadoptarea legii responsabilitatii fiscale, insa Vladescu ar vrea sagrabeasca alegerea lui, imediat dupa promulgarea legii, avand invedere ca actul normativ a fost elaborat la cererea FMI.

Consiliul fiscal are ca atributii urmarirea programului economicpe termen lung al Guvernului, elaborarea de recomandari privindprognozele bugetare si macroeconomice si evaluarea performantelorfiscale ale Executivului. De asemenea, face recomandari si cuprivire la legea bugetului si la legile cu impact economic.

Rolul sau va fi, asadar, destul de consistent si nu trebuieuitat nici faptul ca legea responsabilitatii fiscale a fostadoptata la insistentele FMI de care Romania este legata printr-unacord de imprumut.

Legea responsabilitatii fiscale interzice majorarile salarialecu sase luni inainte de alegerile prezidentiale sau parlamentare.De asemenea, cheltuielile de personal nu vor mai putea fi majorateprin rectificari bugetare, iar aceste rectificari sunt limitate lamaximum doua pe an. Legea prevede ca banii alocati investitiilor nupot fi dati pentru pensii si salarii.

Actul normativ obliga Guvernul ca, sub supravegherea Consiliuluifiscal, pana la 30 mai a fiecarui an, sa elaboreze o strategiefiscal-bugetara pentru urmatorii trei ani. De asemenea, cu doualuni inaintea alegerilor generale, liderii partidelor pot solicitaConsiliului fiscal calcularea impactului financiar al politicilorpropuse Guvernului.

Legea mai obliga Guvernul sa publice, cu cel putin 60 de zileinaintea alegerilor parlamentare, un raport cu privire la situatiaeconomica si bugetara.

Cine este Tatiana Mosteanu, propunerea ASE in Consiliulfiscal

  • 63 de ani
  • Este decanul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Bursede Valori din cadrul ASE din 2004.
  • Este doctor in economie si lucreaza la Academia de StiinteEconomice de 39 de ani.
  • Vorbeste engleza, franceza, germana si rusa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO