Eveniment

Asiguratorii numara daunele si maresc primele

21.07.2005, 19:40 16

Firmele de asigurari au numarat pana acum pagube de 5,5 mil. euro in urma inundatiilor, a anuntat ieri Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Nivelul daunelor acoperite de companiile de asigurari este astfel de sub 1% din toate daunele provocate ca urmare a inundatiilor, care este foarte probabil sa fie de peste 500 mil. euro.

Cele mai mari pagube au fost inregistrate in general de fabrici, mai ales cele de cherestea. Populatia cumpara foarte putine asigurari.

Din punct de vedere geografic, in judetele Bacau si Timis au fost inregistrate cele mai mari daune - 1,75 mil. euro si, respectiv, 0,7 mil. euro.

Datele sunt agregate pana marti, 19 iulie, dar CSA estimeaza ca nivelul pagubelor nu va creste cu mai mult de 20% fata de valoarea inregistrata deja.

Cele mai mari companii de asigurari generale au platit sau vor plati si cele mai mari daune: Allianz-Tiriac, Asirom si Omniasig.

"Judetele din zona Moldovei sunt cele mai afectate. Pagubele sunt estimative, deoarece in foarte multe zone nu se poate patrunde datorita prezentei apei si a malului si se asteapta o crestere a numarului avizarilor in perioada urmatoare", au afirmat reprezentantii Asirom, care a numarat daune de 1,2 milioane de euro.

Ei afirma ca platile aferente despagubirilor nu vor influenta in mod semnificativ rezultatele financiare ale societatii, intrucat rata daunei "se mentine in limite acceptabile".

Garanta a facut o rezerva de dauna in valoare de 100.000 de euro pentru o fabrica de cherestea din Comanesti.

Si Generali are o dauna avizata la categoria de asigurari de property (de incendiu si alte pagube la bunuri) de 100.000 de euro, in judetul Bacau, si doua de cate 20.000 euro si 30.000 de euro.

Firmele care vand asigurari generale au avut anul trecut prime brute subscrise de aproape 675 mil. euro si au platit despagubiri totale de 308 mil. euro, deci cele 5-6 mil. euro in plus de platit anul acesta ca urmare a inundatiilor vor putea fi acoperite.

Insa la categoria "incendiu si alte calamitati naturale" au fost, anul trecut, daune platite de doar 12 mil. euro, ceea ce inseamna ca anul acesta va fi o crestere puternica a daunelor pe acest segment. Daniela Grigore, director ge-neral adjunct la Garanta, chiar afirma ca anticipeaza "cresterea cotelor de prima pentru riscul de inundatie naturala si aplicarea unei francize minime obligatorii pentru acest risc".



In mijlocul furtunii

Acoperisuri cazute in mijlocul strazilor, copaci doborati la pamant, sosele inundate, autoturisme avariate, localitati fara curent electric. Acestea sunt urmarile furtunii care a lovit in noaptea de marti spre miercuri zeci de localitati din vestul si centrul tarii. In judetul Arad zeci de case au fost avariate, vantul smulgand acoperisuri si sute de copaci, care la randul lor au rupt firele de alimentare cu energie electrica. Peste 20 de localitati din judetul Alba erau, ieri dupa-amiaza, nealimentate cu energie electrica, din cauza unor defectiuni aparute la reteaua electrica. Si in Gorj mai multe sate au ramas fara curent electric, in timp ce in Valcea arborii cazuti au blocat mai multe drumuri judetene si comunale. In Hunedoara s-a produs o rupere de nori si a cazut grindina de marimea unei nuci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO