Eveniment

Ce au discutat premierul Ciolacu cu preşedintele Erdogan: O ţintă de 15 mld. dolari pe an schimbri comerciale între România şi Turcia, securitatea din regiune, intrarea românilor doar cu buletinul în Turcia. Premierul Ciolacu: Preşedintele Erdogan este un lider cu viziune care a ştiut întotdeauna care îi sunt prietenii adevăraţi

Ce au discutat premierul Ciolacu cu preşedintele...
22.05.2024, 14:22 395
 

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit marţi la în Curtea Palatului Prezidenţial din Ankara, de preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan. Împreună ne-am stabilit o ţintă ambiţioasă de 15 miliarde de dolari pe an schimburi comerciale pe care să o bifăm în următorii ani, spune Marcel Ciolacu, în timpul declaraţiei comune de presă cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

„O altă decizie foarte importantă de mare impact pentru fermierii români se referă la reluarea exporturilor şi tranzitului cu carne şi animale vii în Turcia. Este o oportunitate uriaşă pentru producătorii români de a avea acces la o piaţă imensă, dar în acelaşi timp vor putea stabili rute comerciale solide şi cu alte zone de interes din regiune şi Orientul Mijlociu. Avem nevoie de astfel de măsuri pentru a ne atinge obiectivele ambiţioase pe care ni le-am propus în plan economic. Am depăşit anul trecut 10 miliarde de dolari în ceea ce priveşte schimburile economice, dar împreună ne-am stabilit o ţintă ambiţioasă de 15 miliarde de dolari pe care să o bifăm în următorii ani”, spune Marcel Ciolacu.

El pledează pentru continuarea încurajării prezenţeii companiilor turceşti pe piaţa din România, în oglindă cu o reprezentare mai solidă a firmelor româneşti în Turcia.

„În mod special, aş dori să menţionez două domenii de interes major pentru România. Primul vizează o cooperare mai strânsă la nivelul industriilor noastre de apărare. Firmele româneşti de profil au demonstrat deja că pot face faţă solicitărilor în ceea ce priveşte producţia de pulberi, obuze, armament şi diverse componente specifice. Avem deja contracte solide cu partea turcă în ceea ce priveşte dronele Bayraktar şi autovehiculele tactice blindate Otokar, dar consider că putem stabili o formulă de parteneriat prin care să realizăm acel transfer tehnologic şi de know how prin care companiile româneşti să poată produce în România aceste componente”, adaugă premierul Ciolacu.

El anunţă că a discutat cu preşedintele Erdogan despre oportunităţile uriaşe din domeniul energiei.

„Turcia este una dintre principalele noastre opţiuni pentru aprovizionarea cu gaze, fie din Caucaz, fie prin staţii de LNG. În acelaşi timp, ţările noastre sunt şi producători de gaze şi dispun de avantaje certe pe harta rutelor viitorului. Astfel, am agreat constituirea unui Grup de lucru comun România-Turcia, care să evalueze posibilităţile prin care putem dezvolta cooperarea şi în domeniul conectivităţii, dar şi în domeniul energiei regenerabile şi a celei nucleare”, încheie Ciolacu.

Am discutat cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan situaţia din Orientul Mijlociu şi suntem de acord că în Gaza ne confruntăm cu o tragedie, spune premierul Marcel Ciolacu. El afirmă că trebuie stopată pierderea vieţilor omeneşti în rândul populaţiei civile.

„Am discutat cu domnul Preşedinte şi situaţia din Orientul Mijlociu şi suntem de acord că în Gaza ne confruntăm cu o tragedie umană. Este datoria noastră, ca oameni în primul rând, să asigurăm asistenţa umanitară în Fâşia Gaza şi să contribuim la stoparea pierderilor de vieţi omeneşti în rândul populaţiei civile”, spune Marcel Ciolacu.

De asemenea, şeful Executivului de lşa Bucureşti aminteşte că atât România, cât şi Turcia au investiţii importante în energie în Marea Neagră.

„De aceea, este foarte important ca ţările noastre să acţioneze împreună pentru asigurarea securităţii în Marea Neagră şi protejarea acestor investiţii. În acest sens, vreau să salut faptul că, în scurt timp, va fi operaţionalizată acţiunea de deminare în Marea Neagră, desfăşurată în comun de forţele navale din România, Turcia şi Bulgaria. Este pentru prima dată când aliaţii riverani la Marea Neagră iau decizia de a rezolva în comun o gravă problemă de securitate şi de siguranţă a transportului naval”, adaugă premierul Ciolacu.

Potrivit acestuia, „contribuţia Turciei la securitatea regională a fost esenţială”.

„Aici vreau să îl felicit pe domnul preşedinte Erdogan pentru leadership-ul şi viziunea de care a dat dovadă. Eforturile remarcabile ale Turciei au făcut posibilă acea înţelegere de tranzit a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, acest efort fiind ulterior preluat de către România. Îmi doresc ca România şi Turcia să acţioneze în continuare împreună, atât în ceea ce priveşte asistenţa acordată Ucrainei, cât şi în ceea ce va însemna implicarea în reconstrucţia după război. De asemenea, l-am asigurat pe domnul preşedinte Erdogan că România va continua să faciliteze dialogul dintre Turcia şi Uniunea Europeană, atât ca stat candidat la aderare, cât şi ca partener cheie al UE în multe domenii importante”, încheie Ciolacu.

 

Premierul Marcel Ciolacu i-a mulţumit, marţi, preşedintelui turc,  Recep Tayyip Erdoğan, pentru decretul potrivit căruia românii vor putea să călătorească în Turcia doar cu buletinul. Este un gest deosebit pe care l-a făcut faţă de cetăţenii români, adaugă şeful Executivului de la Bucureşti.

„Vreau să îi mulţumesc, la rândul meu, preşedintelui Erdogan pentru gestul deosebit pe care l-a făcut faţă de cetăţenii români. Prin decizia de astăzi (marţi), românii care vor dori să călătorească în Turcia o vor putea face doar cu buletinul, nemaifiind nevoie de paşaport. Ştim foarte bine că mulţi români preferă Turcia ca destinaţie turistică şi cred că acest lucru va ajuta foarte mult”, spune Marcel Ciolacu.

Cetăţenii români pot călători în Turcia doar pe baza cărţii de idenţitate, potrivit unui decret prezidenţial semnat de Recep Tayyip Erdogan şi publicat marţi în Monitorul Oficial al Turciei.


România îşi capătă locul binemeritat şi este recunoscută oficial ca o ţară de interes principal pentru Turcia, spune premierul Marcel Ciolacu. El adaugă că preşedintele Erdogan este „un lider cu viziune care a ştiut întotdeauna care îi sunt prietenii adevăraţi”.

„Cu siguranţă, astăzi asistăm la cel mai important moment în relaţia dintre România şi Turcia de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre în 2011. Şi spun acest lucru, pentru că, prin formalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, am putut practic să organizăm prima şedinţă comună de guvern dintre România şi Turcia. Este un mare pas înainte, un pas care va apropia şi mai mult statele şi naţiunile noastre, atât în plan strategic, cât şi economic şi social. (...) Suntem onoraţi că România îşi capătă astfel locul binemeritat şi este recunoscută oficial ca o ţară de interes principal pentru Turcia. De altfel, preşedintele Erdogan este un lider cu viziune care a ştiut întotdeauna care îi sunt prietenii adevăraţi. Iar România a răspuns pe măsură”, spune Marcel Ciolacu.

El aminteşte că Turcia este principalul partener economic pe care România pe care îl are în afara UE, „un partener strategic în plan regional şi un bun vecin şi prieten”.

„Şi insist pe ideea de prietenie, pentru că dincolo de orice, cred că asta a legat cel mai mult naţiunile noastre de-a lungul timpului. Atunci când a fost nevoie, România a răspuns prezent şi a fost alături de Turcia. Anul trecut, după acel cutremur cumplit, românii au fost aici din primele clipe şi au ajutat la salvarea de vieţi omeneşti. Astfel de momente de solidaritate profundă ne aduc astăzi în punctul de a vorbi despre o dezvoltare fără precedent a relaţiilor dintre statele noastre”, adaugă Ciolacu.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24