Eveniment

August, a doua luna de deflatie dupa Revolutie

August, a doua luna de deflatie dupa Revolutie

Click pentru imaginea marita

11.09.2008, 19:55 14

Prima rata negativa a inflatiei, dupa 1989, a fost inregistrata in august 2006, cand preturile au coborat cu 0,07%, factorul determinant fiind atunci scaderea preturilor la alimente.
Analistii apreciaza ca in perioada urmatoare procesul de dezinflatie va continua, ajutat in principal de productia agricola buna si efectul de baza favorabil.
"Tinand cont de efectul de baza favorabil dar si de productia agricola buna care ar trebui sa genereze scaderi de preturi la nivelul sectorului marfuri alimentare ne asteptam ca trendul dezinflationist sa continue si in urmatoarele luni. Pentru moment, ne mentinem estimarea de inflatie de 6,5% pentru sfarsitul anului desi este foarte probabil ca nivelul acesteia sa se apropie de 6% daca in urmatoarea perioada nu vom asista la materializarea unor factori ce ar putea genera din nou presiuni inflationiste", spune analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu.
La randul sau, Dan Bucsa directorul de cercetare al Bancpost, apreciaza ca fiind plauzibila continuarea procesului de dezinflatie, efectul de baza favorabil, respectiv comparatia cu cresterile mari de preturi din perioada septembrie - decembrie 2007 fiind foarte important.
Si Nicolaie Chidesciuc, senior economist ING Bank se asteapta ca dezinflatia rapida sa continue in lunile urmatoare, prognoza pentru finele anului fiind mentinuta la 6%. "Rata scazuta a inflatiei ar trebui sa determine deprecierea graduala a leului in lunile urmatoare avand in vedere ca va reduce asteptarile privind cresterea ratei de dobanda cheie a analistilor straini. Mai mult, factorii fundamentali ai economiei nu favorizeaza o eventuala intarire a leului", spune Chidesciuc. El estimeaza ca BNR va incepe sa reduca rata dobanzii cheie in primul trimestru din 2009 avand in vedere ca efectul de baza favorabil va continua si rata anuala a inflatiei va continua coborarea sub 5% in luna martie.
Catalina Constantinescu, senior economist ABN Amro Bank spune ca sanse de a avea deflatie in lunile urmatoare sunt nule, factorii sezonieri caracteristici perioadei de toamna-iarna urmand sa determine cresteri de preturi.
Ea considera ca nu este fezabil scenariul unei reduceri a dobanzii BNR pentru anul curent, prima reducere urmand sa aiba loc cel mai probabil la inceputul anului 2009.
"Excesul de cerere in economia romaneasca inca exista si este nevoie de conditii restrictive pentru diminuarea presiunilor din acest sens. Cu atat mai mult cu cat avem alegeri anul acesta iar comportamentul Guvernului pare mult mai relaxat decat ar trebui in materie de cheltuieli sociale, BNR ar trebui sa ramana ferma pe pozitie in ceea ce priveste restrictivitatea", explica Constantinescu.
Pe de alta parte, analistii Citi Bank nu exclud masuri suplimentare de inasprire a politicii monetare avand in vedere continuarea semnalelor de supraincalzire, presiunile inflationiste ridicate si semnalele palide privind un ajutor semnificativ din partea politicii fiscale in perspectiva viitoarelor alegeri din noiembrie. Citi apreciaza ca este posibila o majorare a dobanzii la 10,5% sau chiar mai mult pana la finele anului.
In august 2008, marfurile alimentare
s-au scumpit cu 0,2%, preturile celor nealimentare au stagnat, comparativ cu iulie, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,9%.
In grupa serviciilor, cele mai importante scaderi, de 3,92%, au fost inregistrate de telefonie, ieftiniri mai fiind inregistrate si la transportul aerian, de 1,56%, insa ponderea acestora este redusa in indicele preturilor de consum.
Din grupa alimentelor, painea s-a scumpit cu 0,27%, legumele si conservele de legume cu 0,33%, in timp ce fructele si conservele de fructe s-au ieftinit cu 3,47%.
Cele mai importante scumpiri, de 6,2%, au fost inregistrate pentru oua, preturile la carne au urcat cu 0,23%, iar cele la lapte si produse lactate cu 0,74%.
La capitolul marfuri nealimentare, combustibilii au inregistrat scaderi de preturi de 0,77%, preturile la energie electrica, gaze si incalzire centrala mentinandu-se neschimbate.
Varful inflatiei din acest an, de 9,04% a fost atins in iulie, acesta fiind si cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
La inceputul lunii august, BNR a revizuit in crestere prognozele de inflatie pentru acest an si pentru anul viitor. Astfel, pentru 2008, estimarea a fost revizuita de la 6% la 6,6%, iar pentru 2009 de la 3,5% la 4,2%.
Tinta BNR de inflatie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO