Eveniment

Autostrada Arad-Timisoara si cei sapte consultanti

26.10.2005, 19:04 33

Un numar de sapte firme sau consortii internationale s-au precalificat pentru licitatia privind asigurarea serviciilor de consultanta la constructia autostrazii Arad - Timisoara si a centurii municipiului Arad, organizata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Ofertantii sunt compania SNC Lavalin din Canada si sase consortii, formate din societatile Faber Maunsell si Hill International (Marea Britanie), DHV Consultants, ADO Development si DROMOS Consulting (Olanda-Grecia), Scetauroute si BCEOM (Franta), SPEA si Idroesse (Italia), PEEL Frischmann si Sheladia JV (Marea Britanie si SUA), respectiv DIWI Consult si TYPSA (Spania).

"Pana in prezent a fost efectuata evaluarea ofertelor tehice, iar raportul de evaluare a fost transmis Bancii Mondiale pentru avizare. Ofertele tehnice au fost punctate, iar raportul include si punctajele ofertantilor. Asteptam decizia Bancii Mondiale de la o zi la alta, dupa care vor fi deschise si ofertele financiare", a declarat ieri Alexandra Stan, director in cadrul CNADNR.

Consultantul va acorda asistenta companiei romanesti in etapele de proiectare, licitatie, constructie si post-constructie a autostrazii.

Contractul este programat sa intre in vigoare in februarie 2006 si sa dureze aproximativ 72 de luni.

Constructia sectiunii Arad-Timisoara, din cadrul coridorului IV pan-european, reprezinta prima etapa a proiectului de infrastructura Arad - Timisoara - Lugoj si este finantata de Banca Europeana de Investitii, printr-un credit in valoare de 200 mil. euro, acordat CNADNR in 2003. Contributia Guvernului la prima etapa a proiectului se ridica la 70 mil. euro.

Dupa alegeri, noua administratie de la Bucuresti s-a pronuntat, de mai multe ori, in favoarea inceperii unui alt proiect de autostrada, pe traseul Bucuresti - Pitesti - Ramnicu Valcea - Sibiu - Lugoj - Arad - Timisoara, considerat prioritar in domeniul infrastructurii. Acest traseu face parte din coridorul IV paneuropean si este sustinut de UE, care a avut obiectii anul trecut dupa ce fosta guvernare a incheiat contractul cu Bechtel.



Boc: Negocierile cu Bechtel, spre finalizare

Liderul PD Emil Boc a declarat ieri ca negocierile cu firma Bechtel sunt "spre finalizare", iar daca firma americana accepta prevederile legislatiei romanesti, acestea pot fi incheiate in maximum o saptamana. Boc a mai spus ca, la un moment dat, a avut o "anumita suparare" in privinta ministrului transporturilor, Gheorghe Dobre, legata de ritmul negocierilor cu firma Bechtel. Presedintele PD a adaugat ca are incredere ca ministrul transporturilor si in cel al finantelor, Sebastian Vladescu, pot gasi solutii pentru realizarea autostrazii Transilvania. Boc a mai spus ca resursele financiare necesare sunt asigurate, fiind prevazute in buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO