Eveniment

AVAS are doua procese privind firmele la care Gigi Becali este actionar majoritar

24.01.2007, 19:00 24

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a deschis doua procese impotriva finantatorului echipei de fotbal Steaua Bucuresti, Gigi Becali, in calitatea acestuia de actionar majoritar la Uzina Mecanica Dragasani si la Avicola Iasi, potrivit presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu.
AVAS a devenit parte in procesul privind Uzina Mecanica Dragasani prin preluarea participatiei Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si a cerut rezilierea contractului.
"In 17 ianuarie, cand a avut loc procesul, am fost inregistrati ca succesor al OPSPI in procesul intentat impotriva domnului Gigi Becali pentru Uzina Mecanica Dragasani. Vom continua procesul pentru rezilierea contractului de privatizare", a spus Atanasiu.
In cazul celui de-al doilea litigiu, AVAS a cerut in instanta actionarului majoritar de la Avicola Iasi penalitati pentru nerespectarea calendarului privind investitiile de mediu asumate prin contractul de privatizare. Atanasiu nu a mentionat valoarea penalitatilor solicitate. Pana la sfarsitul anului 2007, AVAS va lansa la privatizare 62 de societati comerciale, la care detine pachetul majoritar. Dintre acestea 27 sunt preluate de la OPSPI.
Ministerul Justitiei a respins proiectul elaborat de AVAS de modificare a legislatiei in domeniul privatizarii, a mai spus Atanasiu. El a adaugat ca, daca nu va fi gasita o solutie pentru aceste firmei, AVAS nu va putea privatiza nici macar liniile de productie sau modulele viabile. Dintre societatile comerciale cu capital majoritar de stat, aflate in portofoliul AVAS, 50% indeplinesc conditiile pentru a fi dizolvate, 90% sunt in situatie de insolventa si 80% nu sunt atractive la privatizare.
Conform estimarilor lui Atanasiu, din privatizarea celor 35 de firme din portofoliul AVAS si din vanzarea de actiuni pe bursa, AVAS va obtine in acest an venituri de circa 600 mil. lei, iar bugetul total aferent activitatilor de privatizare se va ridica la un miliard de lei. Atanasiu a mai spus ca cele trei filiale - Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud - vor fi privatizate in acest an.

Patru scrisori de interes pentru Daewoo
Companiile General Motors si Ford, din SUA, Tata din India si Chery Automobile China au depus scrisori de interes pentru preluarea companiei Daewoo Automobile Romania, potrivit lui Teodor Atanasiu, presedintele AVAS. Investitorului care va prelua Daewoo i se va impune un anumit nivel al capacitatii de productie la Craiova. Uzina de la Craiova se afla in administrare speciala si are datorii importante. "Oricum, la acest moment nici un creditor nu poate interveni sa stopeze activitatea societatii comerciale", a declarat Atanasiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO