Eveniment

AVAS va face apel in cazul FNI

20.12.2004, 00:00 21



AVAS va face apel la decizia Tribunalului Bucuresti prin care instanta a admis cererea investitorilor FNI de rascumparare a banilor investiti si a obligat institutia sa plateasca aceasta suma in solidar cu SOV Invest, a declarat presedintele AVAS, Mircea Ursache.



"Sa nu-si inchipuie cineva ca AVAS da vreun ban pana nu exista o sentinta definitiva si irevocabila. In acelasi timp, tin sa precizez ca daca instanta suprema, pentru ca acolo se va ajunge, va da o astfel de sentinta, AVAS va plati imediat", a adaugat Ursache, citat de Mediafax.



Presedintele AVAS considera indreptatita pozitia institutiei, atat timp cat despagubirile vor fi achitate din bani publici.



"Atat timp cat exista cai de atac, chiar am obligatia sa le utilizez, pentru ca este vorba de bani publici", spune Ursache.



La finele anului trecut, presedintele AVAS declara ca in acest proces Asociatia Nationala a Investitorilor FNI cere despagubiri de 3.000 de miliarde de lei (circa 75 de milioane de euro).



In faza urmatoare, AVAS poate sa faca apel, respectiv recurs la instantele superioare impotriva deciziei Judecatoriei sector 3.



Sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti a admis, vineri, cererea investitorilor FNI de rascumparare a banilor investiti si a obligat Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului sa plateasca aceasta suma in solidar cu SOV Invest.



Cei 22.000 de investitori ar putea sa-si primeasca banii in toamna anului viitor, daca pana atunci vor fi parcurse toate etapele legale in acest caz.



Ovidiu Mazilescu, presedintele Asociatiei Nationale a Investitorilor FNI a declarat, dupa pronuntarea sentintei, ca hotararea instantei este un succes dupa un proces care a durat aproape cinci ani.



Investitorii isi vor recupera banii raportat la ultima valoare a unitatii de fond actualizate la suma de 103.720 de lei, la care se va adauga rata inflatiei.



Dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii a ajuns la Tribunalul Bucuresti la inceputul acestei luni dupa ce procurorii au completat cu o noua expertiza financiar-contabila documentele solicitate de instanta in aceasta cauza. In acest dosar este judecata Ioana Maria Vlas (fost administrator al SOV Invest), alaturi de alte 12 persoane.



Prabusirea FNI, in mai 2000, a fost inceputul unui scandal cu efecte sociale, economice si politice, in a carui solutionare au fost implicate, la diferite momente, Justitia, Politia, Parchetul, institutiile financiare sau comisiile de abuzuri de la Parlament.



Mai multe instante s-au pronuntat, in timp, in cauze legate de prabusirea Fondului, insa nu exista inca o hotarare definitiva de despagubire a investitorilor FNI si nici de pedepsire a celor vinovati de aceasta frauda.



La momentul prabusirii, FNI avea un activ net de 3.412 miliarde lei (aproximativ 171 milioane de euro), 301.331 de investitori si o valoare a unitatii de fond de 103.720 lei. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO