Eveniment

Avertisment. Importurile cresc într-un ritm dublu faţă de exporturi

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Autor: Iulian Anghel

12.07.2016, 00:07 519

Importurile au crescut în primele cinci luni din an într-un ritm dublu faţă de importuri, deficitul bugetar ma­jorându-se cu 46% faţă de perioada similară a anului trecut - lucru ce întăreşte observaţia economiştilor că ape­titul pentru consum, nemaiîntâlnit din anii de boom economic, antrenează dezechilibre ale balanţei comerciale şi de plăţi.

Însă importurile atenuează presiunile inflaţioniste pentru că excesul de cerere este satisfăcut chiar de aceste importuri care sunt ieftine ca urmare a faptului că, în majoritatea ţărilor UE inflaţia este aproape de zero sau negativă. Inflaţia va fi zero sau chiar uşor negativă la finalul anului, în vreme ce tendinţa ca importurile să crească într-un ritm superior exporturilor iar deficitul comercial să se adâncească se va menţine.

Deficitul comercial a crescut la cinci luni cu 46,5% faţă de cinci luni 2015, iar în luna mai a făcut un salt spectaculos cu 79% faţă de mai 2015. Spectaculoasă este creşterea pro­centuală pentru că, nominal, deficitul comercial la cinci luni este la jumătate faţă de perioada similară a anilor de boom – 3,7 mld. euro deficit între ianuarie şi mai 2016 faţă de 8,7 mld. euro între ianuarie şi mai 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO