Eveniment

Aviz de la Senat pentru majorarea pragului la SIF

24.06.2005, 19:49 10

Comisia de buget-finante-banci a Senatului a avizat favorabil propunerea de modificare a Legii pietei de capital 297/2004, prin care pragul de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) ar urma sa fie ridicat la 1%. In acest moment, pragul maxim de detinere la SIF-uri este de 0,1%.

Propunerea a primit saptamana trecuta avizul Guvernului si al Consiliului Legislativ, iar acum urmeaza sa intre in discutia plenului Senatului.

"Cel mai probabil este ca la toamna va fi adoptata de ambele Camere ale Parlamentului", a spus Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante-banci. Propunerea este de altfel initiata de Varujan Vosganian impreuna cu alti parlamentari. El sustine ca legea a fost necesara pentru a "echilibra drepturile managementului si ale actionariatului".

Proiectul de lege va contine trei prevederi principale: majorarea pragului de detinere la 1%, stabilirea procedurii prin cei care detin deja mai mult de 1% sunt obligati sa vanda din actiuni pana ating limita admisa si dispunerea unui termen de 60 de zile pana la care Consiliile de Administratie ale celor 5 SIF-uri vor fi obligate sa emita hotarari privind majorarea pragului. Vosganian afirma ca, spre deosebire de alte societati comerciale, SIF-urile au un statut aparte si ca Parlamentul poate dispune prin lege asupra statutului lor fara sa intre in conflict cu legislatia societatilor comerciale. Societatile comerciale dispun in general asupra statutului lor, putand astfel prevedea orice limita maxima de detinere de actiuni.

SIF au incheiat anul 2004 cu active totale de 38.357,4 mld. lei (946,3 mil. euro), in urcare cu 34% fata de nivelul consemnat in 2003. Activul net al SIF-urilor a avansat cu 26,8%, pana la 31.842,9 mld. lei (785,6 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO