Eveniment

Baconschi: Scutul antirachetă poate aduce mai multe investiţii americane

Baconschi: Scutul antirachetă poate aduce mai multe investiţii americane

Autor: Alexandru Stefan Matei

05.05.2011, 23:35 132

Ministrul de externe Teodor Baconschi (foto) a declarat căparticiparea României la scutul antirachetă al SUA ar putea atragepe viitor mai multe investiţii americane.

"Gradul de încredere la care am ajuns cu SUA deschide caleacătre o cooperare în domenii adiacente", a spus Ba­conschi la omasă rotundă în care s-a discutat despre implicarea României înscutul antirachetă ce urmea­ză a fi construit de către SUA."Washingtonul are încre­dere în noi, ceea ce va duce la mai multeinvestiţii ame­ricane în România", a completat Baconschi.

În prezent, Statele Unite nu sunt un investitor im­por­tant înRomânia, aflându-se pe locul 11 în topul in­vesti­torilor străini,capitalul social subscris de investitori americani în companiiromâneşti fiind de 803 mil. euro, adică doar 2,8% din total.

Grupul auto Ford este cea mai importantă companie americanăprezentă în România, alte grupuri importante prezente fiind Procter& Gamble, Microsoft, Oracle sau Bechtel. Grupul FranklinTempleton este administratorul Fondului Proprietatea.

Referitor la amplasarea scutului pe teritoriul României, laDeveselu, judeţul Olt, ministrul de externe a spus că "era necesarpentru că analizele au demonstrat faptul că ameninţările de tipbalistic au sporit în regiunea noastră", completând că "trăimîntr-o lume zguduită de conflicte, într-un peisaj geostrategic încontinuă mişcare".

De la întâlnire a lipsit partea americană, deşi la dezbateretrebuia să ia parte şi Frank Rose, adjunctul asistentuluisecretarului american de stat pentru politici de securitate.Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu l-a "scuzat" spunând că afost convocat de urgenţă la Bruxelles, dar niciun alt oficialamerican nu i-a luat locul.

Deşi numele întâlnirii a fost "Stadiul şi perspectiveleparticipării României la scutul antirachetă al SUA", oficialiiromâni nu au dat şi detalii tehnice legate de sistemul ce urmeazăsă fie instalat la Deveselu, cu toate că în sală s-au aflat şi oserie de cadre militare care au făcut parte din comisia denegociere a României. Întrebat separat despre timpul de răspuns alsistemului (în cât timp de la detectare este distrusă rachetabalistică), unul dintre cadrele militare a răspuns că "datele suntpe internet".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO