Eveniment

Baconschi: Şi diplomaţii români fac note precum cele ale SUA, dar stilul este mai sobru

Baconschi: Şi diplomaţii români fac note precum cele ale SUA, dar stilul este mai sobru

Baconschi la „După 20 de ani“ de la PRO TV

Autor: Miruna Badea

03.04.2011, 23:39 25

Şi ambasadorii români au reţele de contact şi trimit informăriîn ţară, asemeni diplo­maţilor americani, dar stilul este maireţinut şi mai sobru, ceea ce nu produce "delicii stilistice", adeclarat ministrul român de externe Teodor Baconschi la emisiunea"După 20 de ani" de la Pro TV (www.stirileprotv.ro/dupa20deani).

Baconschi a spus că şi diplomaţii români aflaţi la post audiscuţii de genul celor apărute pe surse Wikileaks şi purtate dediplomaţii americani. "Toţi ambasadorii noştri îşi constituie pedurata misiunii o reţea de contacte poli­tice, economice,aca­demice şi se întâlnesc zilnic cu interlocutori din ţararespectivă, trimit telegrame (…) Cred că stilul comunicărilordiplomatice de la noi este un pic mai reţinut, mai sobru, nu pot săspun că am delicii stilistice în momentul în care parcurgsemnalările zilnice sau sintezele". În ceea ce priveşte securitateainformaţiei la MAE, ministrul a precizat că aceasta este lastandarde NATO.

"Până în prezent nu s-au întâmplat scurgeri de informaţii dinsistem. (...) Au niveluri diferite de clasificare. De exemplu, înWikileaks a intrat nivelul de jos, primul nivel de clasificare şi,evident, în funcţie de sensibilitatea informaţiilor transmise, celcare produce documentul şi stabileşte şi destinatarii lui,stabileşte şi nivelul de secretizare."

El a mai spus că nu este necesară o înăspri­re a sistemului desecurizare a informaţiei la MAE după scurgerea către presă adocumentelor diplomatice ameri­cane. "Nu putem lua măsuri peste ceavem la ora actuală pentru că avem cel mai bun sistemfuncţional."

Întrebat dacă este posibil să apară telegrame privind promisiunipe care el

le-ar face americanilor, ministrul a spus: "Cred că sunteţi subinfluenţa unui caz recent de lobby şi încercaţi să găsiţi şi alteexemple. Dar nu. Ce se reflectă în Wiki despre MAE în general nunumai despre mine exprimă starea aceasta permanentă de dialogprofesional politico-diplomatic, nimic mai mult".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO